Pražská ODS bude i nadále jednat o koalici s TOP 09

Praha - Pražská ODS bude dále jednat o koalici s TOP 09. Na společném zasedání se na tom usnesla regionální rada a zastupitelský klub ODS. Po jednání to řekl kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda. Jednání podle něj bylo dlouhé, obtížné a místy bouřlivé. Metropolitní vedení se sešlo v reakci na úterní roztržku mezi vyjednávacími týmy ODS a TOP 09.

„Podařilo se nám prosadit, že ačkoli panovaly velké obavy z toho, jaký bude další vývoj, jednání s TOP 09 pokračuje v původně stanovené podobě,“ řekl po dnešním jednání Svoboda. V pondělí se proto sejdou předsedové zastupitelských klubů Rudolf Blažek a Tomáš Hudeček. Budou mluvit o doplnění koaličního návrhu, který TOP 09 nabídla ODS minulý týden. Výsledek pak Blažek předloží regionální radě, která by se měla sejít v úterý nebo ve středu.

Svoboda řekl, že by chtěl, aby již bylo příští týden v jednáních s TOP 09 jasno. Dodal, že na začátku týdne tipoval vznik koalice mezi ODS a TOP 09 na 90 procent, po úterý se toto číslo podle něj výrazně snížilo, a to pod 50 procent. Předseda pražské TOP 09 a člen vyjednávacího týmu František Laudát rozhodnutí uvítal. „Vítám, že s vrátí k jednacímu stolu.“

V úterý TOP 09 vyzvala premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, aby se vložil do koaličního vyjednávání. Zároveň pražskou ODS obvinila, že jim nejde o „změnu stylu politiky, ale udržení dosavadního kartelu moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených na ODS a ČSSD“. ODS to označila za urážku a odešla ze společného jednání. „Takový zásah do jednání ve chvíli, kdy ještě není nic dojednáno, skutečně vzbuzuje vážné pochyby o serióznosti partnera,“ řekl Svoboda. Dodal, že ODS bude nyní vůči TOP 09 obezřetnější a po úterní roztržce i on uvažuje o tom, „jestli lidé na druhé straně nesledují jiné cíle než koalici“.

ODS v úterý předala sociální demokracii návrh koaliční dohody, která obsahuje volební program občanských demokratů. I nadále bude ale podle Svobody v příštích dnech jednat výhradně s TOP 09. Jako o stále pravděpodobnější se ale mluví o možné koalici mezi ODS a ČSSD. Strany by ale v zastupitelstvu měly většinu pouze o tři hlasy. Přitom například volební lídr sociální demokracie Jiří Dienstbier mladší takovou spolupráci odmítá. Proti by mohli být i další zastupitelé.