Návrat k jednomu volebnímu obvodu v Praze poslanci zamítli

Praha – Předlohu ČSSD, podle níž by Praha byla ve volbách do městského zastupitelstva jedním volebním obvodem, dnes Poslanecká sněmovna zamítla. Její osud zpečetily hlasy koalice už v prvním čtení. V posledních komunálních volbách volili Pražané v sedmi obvodech, o čemž rozhodli pražští zastupitelé z ODS. Podle opozice šlo o čistě účelový krok, kterým občanská demokracie poškodilo malé strany. Proti předloze hlasovali i poslanci Věcí veřejných přesto, že strana proti rozdělení Prahy hlasitě protestovala, a dokonce se připojila k soudní stížnosti SNK Evropských demokratů a Strany zelených.

Poslanci VV vysvětlovali svůj postoj tím, že vládní koalice připraví podle smlouvy i vládního prohlášení do konce příštího roku nový volební kodex. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) už je šedesátistránkový dokument ve vnitřním připomínkovém řízení. Do pražského zastupitelstva budou lidé volit jako do krajského zastupitelstva v jednom obvodu, uvedl John.

Marta Semelová (KSČM) směerem k VV:

„Neustále odkládáte, co jste slibovali před volbami, slibujete a podvádíte voliče víc a víc.“

Ačkoli koalice hlasovala pro zamítnutí, myšlenku jednoho obvodu podpořil Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). Podle něho ale byla předloha podána pozdě a nyní bude lepší počkat na nový kodex. Návrh na zamítnutí podala Jana Černochová (ODS), podle níž jde o dílčí účelovou změnu. S novelou nesouhlasila ani vláda.

ČSSD podala předlohu ještě před volbami do zastupitelstev. Poslanci ji ale projednali až dnes. Proti rozdělení Prahy na sedm obvodů protestovaly před volbami především menší strany, podle nichž šlo o „hrubé porušení demokratických pravidel hry“. ČSSD, zelení, VV, KDU-ČSL a SNK ED tvrdily, že rozdělení metropole vyhovovalo hlavně ODS a podaly soudu návrh na jeho zrušení. Nejvyšší správní soud jej však zamítl, protože se kritikům nepodařilo prokázat, že sedm obvodů může poškodit menší strany.