SŽDC zveřejnila tabulky nových jízdních řádů

Praha – Definitivní podobu tabulek jízdního řádu, podle kterého budou jezdit vlaky od 12. prosince, zveřejnila na svém webu Správa železniční dopravní cesty. Jeho součástí není několik tratí, kde už kraje neobjednávají dopravu a které mají v brzké době zaniknout. Státní organizace, která spravuje infrastrukturu a organizuje provoz, připravila grafikon už potřetí, do roku 2008 ho sestavovaly České dráhy.

V novém jízdním řádu už nebudou trati 017 Heřmanův Městec – Chrudim, 088 Rumburk–Ebersbach, 296 Velká Kraš – Vidnava, na kterých dosud jezdí pravidelné vlaky. Nepočítá se ani s některými tratěmi, po kterých už vlaky nejezdí – například Vranovice–Pohořelice – nebo po nich jezdí pouze příležitostné výletní vlaky – například Krupá–Kolešovice.

Další trati jsou sice v novém jízdním řádu uvedeny, ale provoz na nich nebude mít dlouhého trvání. Na konci letošního prosince dojezdí vlaky z Moravských Budějovic do Jemnice, před koncem února vyjede poslední spoj na lokálku Dívčice–Netolice.

Data jízdního řád vlaků, který bude platit do 10. prosince 2011, jsou od úterý k dispozici také na vyhledávači spojení Deutsche Bahn a během týdne je začal nabízet také portál českého Idosu. Naproti tomu vyhledávač Českých drah zatím vlaky na 12. prosinec a následující dny nezobrazuje, ačkoli dráhy už delší dobu v předprodeji nabízejí jízdenky pro vlaky jedoucí podle nového grafikonu.