Další rána pro pražskou koalici - Kalousek obvinil Svobodu ze lži

Praha - Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek požaduje po pražském volebním lídru ODS Bohuslavu Svobodovi veřejnou omluvu. Svoboda podle něj lhal v rozhovorech pro dnešní Lidové noviny a Mladou frontu Dnes, když označil za překážku pražské koalice ODS s TOP 09 návrh nového rozpočtového určení daní, který by prý mohl připravit Prahu až o 14 miliard. Svoboda v reakci uvedl, že Kalousek se snaží koaliční jednání narušit a zajistit, aby TOP 09 získala nad ODS převahu. A aby toho nebylo v neprospěch TOP 09 v Praze málo, sociální demokraté dnes zamítli návrh, aby byla koalice s ODS nepřijatelná.

Kalousek uvedl, že neexistuje žádný relevantní návrh ministerstva financí, v němž by úřad zákon o rozpočtovém určení daní s takovými dopady pro Prahu připravoval k projednání ve vládě. „Jako ministr financí hájící dobré jméno vlády i svého úřadu požádám pana docenta Svobodu písemně, aby se za svá nepravdivá tvrzení veřejně omluvil,“ napsal Kalousek.

Podle Svobody se Kalousek pouze snaží koaliční jednání narušit a zajistit, aby TOP 09 získala nad ODS převahu. Podrobněji ale jeho dnešní obvinění nekomentoval, večer prý chce vydat prohlášení. Svoboda se v rozhovorech vyjadřuje k pražskému vyjednávání mezi ODS a TOP 09. To po nedávné roztržce obou stran vázne a podle zástupců ODS není šance na vznik pravicové radnice ani padesátiprocentní. „Získat nějaký program od topky je obtížné, protože dlouho žádný neměli. Je také těžká shoda u rozpočtového určení daní, kde oni jsou vázáni Starosty a kde by ta změna Praze vzala 13, 14 miliard,“ řekl v rozhovorech Svoboda.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Pražský lídr TOP 09 a kandidát této strany na primátora Zdeněk Tůma je ale podle něj v konfliktu nevinně. „Mluvil jsem s ním, ta věc z úterka jeho nápad nebyl. On byl dokonce ochoten říct, že další jednání povede sám a že úterní prohlášení neplatí,“ řekl Svoboda. Dodal také, že když se mluví o kmotrech, „tak by se snad mělo mluvit i o tom, jestli se nějací nevyskytují na ministerstvech řízených TOP 09“.

ČSSD neschválila návrh, aby koalice s ODS byla nepřijatelná

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na dnešním jednání ústředního výboru požadoval, aby ČSSD přijala usnesení, podle kterého je koalice občanských a sociálních demokratů nepřijatelná. „Jsme sociální demokracie, jedna politická strana, jedna značka. Jestliže se zdá, že by v některém regionu něco mohlo poškodit dobrou pověst naší značky, tak to vedení ČSSD nemůže ignorovat,“ zdůvodnil svůj návrh Sobotka.

Většina vedení se však ve finále navzdory vůli svého předsedy zdržela hlasování, a návrh tak spadl pod stůl. „Představa, že bude ČSSD, ať z úrovně předsednictva nebo UVV, určovat a diktovat, jaké koalice mají být, to by byl těžký krok zpátky,“ komentoval návrh primátor Brna Roman Onderka. Právě v Brně nakonec také bude velká koalice ČSSD a ODS.

Jindřich Šídlo: Je to síla peněz

„Je to koalice, která poškozuje naprosto zásadním způsobem důvěryhodnost obou stran - ODS i ČSSD. Vedení těch stran si to uvědomuje, ale ty místní buňky, zejména organizace v Praze, prostě mají evidentně jiný zájem. Myslím, že to je něco, čemu se říká opravdová síla peněz.“

Podobně si krok sociálně-demokratických špiček vykládá i pražská ODS. „Sociální demokracie se rozhodla podobně tak jako ODS, tedy že místní organizace mají plné právo rozhodnout v daném městě či obci, jakou variantu pro koalici si zvolí,“ uvedl předseda regionálního sdružení strany v Praze Boris Šťastný. Pro pražskou TOP 09, která v úterý marně volala po zásahu Petra Nečase do koaličního vyjednávání v hlavním městě, je to v jednom týdnu už druhá špatná zpráva.