Ve Vsetíně bude koalice bez Čunka

Vsetín - Na vsetínské radnici bude v následujících čtyřech letech vládnout koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a TOP 09. Jejich zástupci dnes podepsali dohodu o spolupráci, potvrdila jednička vítězné ODS a budoucí starostka města Iveta Táborská. Lidovecký senátor a bývalý vsetínský starosta Jiří Čunek, který ve volbách získal nejvyšší počet preferenčních hlasů, do městské rady neusedne. Jasno už je také v Chebu a v Táboře, naopak v Hradci Králové je jednání znovu na začátku.

Nová koalice bude mít v jednadvacetičlenném zastupitelstvu 16 hlasů. Opozici budou tvořit představitelé KSČM, Volby pro město, SNK ED a uskupení Zdravé město Vsetín. Z dohody koaličních partnerů vyplývá, že ODS, lidovci a ČSSD budou mít v radě po dvou zástupcích, TOP 09 jednoho.

Občanští demokraté zvítězili ve Vsetíně o 54 hlasů před lidovci. V zastupitelstvu budou mít pět mandátů, stejně jako KDU-ČSL. ČSSD získala čtyři křesla, po dvou mají KSČM a TOP 09. Po jednom mandátu získaly Volba pro město, SNK ED a Zdravé město Vsetín.

V Táboře bude rada bez ODS

Tábor s největší pravděpodobností povede koalice vítězné ČSSD, Tábora 2020 a TOP 09. Jejich zástupci o podobě spolupráce ještě jednají. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu by měli 15 hlasů. Zřejmě tak padla už domluvená spolupráce ČSSD s ODS. „Nyní jednáme o koalici, která by byla schopna programové priority a personální obsazení v zastupitelstvu prosadit,“ uvedl lídr sociálních demokratů Emil Nývlt. Sociální demokracie a ODS neměly v nově složeném zastupitelstvu potřebnou většinu a nedařilo se jim dojednat dalšího partnera, díky němuž by ji získaly. Ustavující zastupitelstvo se v Táboře koná už v pondělí.

V Chebu vznikne velká koalice s Volbou pro město

V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z ČSSD, ODS a Volby pro město. V třicetičlenném zastupitelstvu bude mít pohodlnou většinu 20 hlasů. Dohodu, včetně návrhu na místostarostu, musí ještě schválit v pondělí místní sněm ODS. „ČSSD bude mít podle dohody v devítičlenné radě čtyři zástupce, ODS tři a Volba pro město dva,“ upřesnil lídr vítězné ČSSD a kandidát na starostu Pavel Vanoušek.

Křeslo starosty by měl získat právě Vanoušek, ČSSD by měla mít ještě jednoho místostarostu. Tím by se měl stát Vladimír Hartmann. Druhý místostarosta by měl být z ODS. Koho na místo ODS dosadí, ale bude jasné až v pondělí. Ve volbách v Chebu zvítězila letos ČSSD, která získala devět mandátů, před ODS s osmi mandáty. Třetí koaliční partner Volba pro město má v zastupitelstvu tři mandáty.

V Hradci se jednání zadrhávají

Široká koalice ve volbách vítězné ČSSD s ODS, TOP 09 a dvěma menšími stranami v Hradci Králové nebude. ODS a uskupení Doma v Hradci dnes odstoupily z jednání o vytvoření takové koalice. Před úterním ustavujícím zasedáním zastupitelstva tak stále není jasné, jaká koalice bude ve stotisícovém Hradci Králové vládnout a kdo bude primátorem.

Podle jedničky kandidátky ČSSD a poslankyně Hany Orgoníkové však má široká koalice stále šanci. „Je to otázka dalších jednání, zejména ODS si to musí uvnitř vyříkat,“ řekla. Další jednání chce svolat na čtvrtek. Na úterním zasedání by zastupitelé podle ní pouze složili slib a město by zatím vedla stávající rada. „Bylo by neodpovědné jít na divokou volbu,“ řekla Orgoníková.