Klaus se na Hradě rozloučil s končícími senátory

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes na Pražském hradě rozloučil se senátory, kterým po volbách skončí funkční období. Klaus jim poděkoval za jejich práci v horní komoře a pozval je na slavnostní přípitek. Odcházející místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS) připomněl, že Senát během minulých let většinou stál na Klausově straně a pomohl k jeho znovuzvolení prezidentem.

„Myslím, že je řada důvodů pro to, abychom nepodléhali takové té dnešní anarchisticko-kritizující době, všeho a vždy a vůči všemu, takže já bych vám chtěl opravdu poděkovat za vaše fungování v Senátu. Věřím, že všichni jste připraveni na další budoucnost,“ řekl Klaus. Říjnové senátní volby se týkaly třetiny z jednaosmdesátičlenného pléna horní parlamentní komory. Senát po nich opustí 21 dosavadních senátorů. Pozvání na Hrad dnes přijalo 13 z nich.

Senát opustí například šéf senátního klubu ODS Tomáš Julínek, místopředsedové Senátu za ODS Jiří Liška a Jiří Šneberger, senátor Bedřich Moldan, který neúspěšně křeslo obhajoval jako nestraník za TOP 09 a STAN, či Liana Janáčková (nestraník, Nezávislí), která je známá i svými kontroverzními výroky na adresu Romů. V horní komoře také již nebude bývalý ministr kultury Václav Jehlička (nestraník za TOP 09).

„Jsem přesvědčen, že Senát v těch posledních letech skutečně stál za vámi a myslím si, že právě díky hlasům senátorů a senátorek jste byl zvolen opětovně do prezidentského úřadu a my jsme rádi, že to tak dopadlo,“ řekl při rozlučce s prezidentem Liška. Připomněl, že senátoři se s Klausem v některých bodech i rozcházeli, například při nominaci soudců Ústavního soudu či rozhodování o Lisabonské smlouvě. Většinou se podle něj ale horní komora s prezidentem shodla. „Budu si muset spočíst, kdy ten Senát byl, nebo nebyl na mé straně, ale asi byl, takže to připomenutí bylo správné,“ reagoval Klaus.

Senát po volbách ovládla opoziční ČSSD. Sociální demokraté získali 12 křesel, a jejich klub tak bude mít 41 členů. ČSSD také zřejmě získá předsedu horní komory, nominovala dosavadního místopředsedu a bývalého odborářského předáka Milana Štěcha. ODS obhájila osm z 18 mandátů a s 25 členy bude mít druhý nejsilnější klub. Ztrácí předsedu Senátu, jímž je nyní Přemysl Sobotka. Ten by se mohl stát prvním místopředsedou horní komory.

Vydáno pod