Na Liberecku se přou dvě obce o objížďku pro kamiony

Chrastava (Liberecko) - Na Liberecku mají dvě obce, které byly zasažené povodněmi, spor o objížďku pro kamiony. V Chrastavě se totiž musí opravit páteřní silnice a kamiony proto mají jezdit přes Václavice, které patří pod Hrádek nad Nisou. Tam ale chybějí chodníky a silnice je úzká. Denně by po ní přitom mělo jezdit až 80 čtyřicetitunových kamionů, to místním lidem vadí.

Při srpnové bleskové povodni voda poškodila Pobřežní ulici v Chrastavě, která je klíčovou silnicí pro zásobování největšího zaměstnavatele ve městě. Kvůli opravě však bude komunikace od konce listopadu uzavřená. A kamiony tak budou v jednom směru jezdit po sedmnáctikilometrové objížďce přes Václavice.

Místní se ale hustého provozu náklaďáků obávají. Silnice je tam úzká a chybí chodníky. „Je to jediná komunikace, po které se dá dojít do obchodu, do školky,“ řekl předseda osadního výboru ve Václavicích Jaroslav Sklenář.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Přehazovat jeden povodňový problém (ten chrastavský) na druhou vesnici, která byla povodněmi také zasažena, není úplně optimální,“ řekl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (SLK).

Podle úředníků Chrastavy jiný způsob objížďky není možný. Kamiony už teď jezdí v jednom směru přes náměstí a přes provizorně vybudovaný most. V obou směrech se tu ale prostě nevejdou. „Kamiony tam mají teď problémy, aby to tam vůbec tzv. nenapálily do sousedního baráku a totálně by došlo k ucpání u ulice Spojovací a ke kolapsu ve městě,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

Silnice přes Václavice patří kraji, který v objížďce nevidí žádný problém. Starosta Hrádku nad Nisou to ještě nepovažuje za uzavřenou věc.

Oprava důležité silnice v Chrastavě je naplánovaná do konce příštího roku a úplná uzavírka tam bude trvat jen po nezbytně dlouhou dobu.