Miliardový obchod? Čtrnáct bitevníků L-159 zřejmě skončí v rukou Maďarů

Praha – Aero Vodochody chtějí dodat maďarské armádě celkem čtrnáct bitevníků L-159 Alca v hodnotě zhruba dvě miliardy korun. Vedení podniku tvrdí, že po deseti letech marných snah má tento prodej konečně šanci na úspěch. Budapešť nechce několikamiliardový obchod ani potvrdit, ani vyvrátit. S podzvukovými L-159 zatím létá jen česká armáda.

Bitevník L-159 Alca je symbolem neprodejného vojenského materiálu. Pokud obchod s Maďarskem vyjde, půjde o zásadní průlom. Podle informací České televize nabízí Aero Vodochody Maďarsku čtrnáct letadel L-159 za zhruba 2 miliardy korun, jedno v průměru za 180 milionů. „Řešení, které nabízíme, je cenově atraktivní. Myslíme si, že pro Maďarsko, které je na tom rozpočtově tak, jak je, je tato nabídka skutečně zajímavá,“ prohlásil prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek. Vedení Aera Vodochody věří, že by čtrnáct letounů L-159 Alca mohlo létat v maďarských barvách už v roce 2012.

Aero chce prodat Maďarům letadla ze zásob české armády. Ta má teď L-159 celkem 60, ale využívá jich pouze 24. Ostatní stojí bez užitku v hangárech a to stojí vojáky třicet milionů korun ročně. „Jednou z variant, o kterých jednáme, je zpětný odprodej letounů Aeru. Stejně tak jednáme o ceně, za kterou by to bylo, v každém případě se snažíme uplatnit naše letadla v zahraničí,“ řekl Jan Pejšek, mluvčí MO ČR.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

S prodejem letounů musí souhlasit i Spojené státy

Bitevníky v sobě mají také americké součástky. Proto s obchodem musí souhlasit i Spojené státy. „V Maďarsku jako členu NATO není žádný problém, žádné bezpečnostní riziko. Očekávám, že ze strany Američanů nebudou žádné obstrukce,“ podotkl Šimek.

V minulosti se o prodeji L-159 mluvilo hned několikrát, a to do různých zemí, například do Indie, Keni nebo Španělska. Nic z toho ale nakonec nevyšlo. Teď nově o nákupu několika desítek českých bitevníků vážně uvažuje také Indonésie a Irák.

České bitevníky L-159
Zdroj: ČT24