Za vraždu nepohodlného svědka půjde muž na 14 let do vězení

Plzeň – Krajský soud v Plzni poslal Antonína Wertheima na 14 let do vězení za vraždu nepohodlného svědka, ke které došlo před dvěma lety v Kařezu na Rokycansku. Podle obžaloby se podílel na uškrcení svého příbuzného, a to spolu se svým synem a přítelem své dcery Antonínem Klysákem. Oba mladíci už byli za vraždu odsouzeni k vysokým trestům, proti Wertheimovi staršímu ale neměla policie dostatek důkazů. Kriminalistům pomohly až výpovědi obou odsouzených letos v březnu. Klysák ho označil za spolupachatele, syn dokonce uvedl, že otec oběť zavraždil sám.

„Trest si odpyká v nejpřísnější věznici se zvýšenou ostrahou,“ řekla předsedkyně senátu Ivana Růžičková. Podle ní byl čin spáchán bezcitně, chladnokrevně a svědčí o naprosté neúctě odsouzeného k lidskému životu. Obžalovaný navíc nejednal v afektu a k činu vedla jeho vlastní iniciativa s přímým úmyslem usmrtit, dodala. Soudkyně také uvedla, že proces provázela řada účelových výpovědí obžalovaného, jeho syna a dcery i jeho manželky. Wertheim starší je podle ní obtížně napravitelným pachatelem. Podle psycholožky má nižší intelekt, přesto hrál vedoucí roli v „typicky klanové rodině“.   

Obhájkyně odsouzeného se okamžitě proti výši trestu odvolala, kauzu tak bude znovu projednávat Vrchní soud v Praze. Státní zástupkyně, která navrhovala výjimečný trest, si vzala lhůtu pro odvolání.

Muže zavraždili, aby proti nim nemohl svědčit u soudu

Podle obžaloby je Wertheim starší spolupachatelem. Wertheim mladší a Klysák podle spisu donutili příbuzného nastoupit do auta v Dobřanech u Plzně, potom ho odvezli do Kařezu, kde bydleli. Svou oběť pak uškrtili autolanem, vysvlékli a zakopali do jámy připravené na septik. Wertheim starší oběť údajně držel, aby se nemohla bránit, syn mu obtočil lano kolem krku a s Klysákem ho utahovali. Policisté tělo našli až o rok později. Obžalovaní se podle spisu muže zbavili proto, aby je nemohl usvědčit z jiného trestného činu. 

Wertheim starší, jenž se živí jako obchodník s auty, u soudu účast na vraždě popíral, zavražděného prý nikdy neviděl. V osudný den prý pomáhal od rána pokrývači, který mu spravoval střechu. Syn mu slíbil pomoc, ale po celý den se prý on ani Klysák neukázali. „Co si na mě vymyslel můj syn a zeťák, tak to kecají. Chtěli dostat nižší trest, tak mě obvinili. Není to pravda, vymysleli si to,“ bránil se. Syn obžalovaného, který byl v minulosti odsouzen za podvody, krádež a ublížení na zdraví, už dříve uvedl, že otec oběť zavraždil sám a poručil jemu a Klysákovi, aby mrtvolu odklidili.   

Zavražděný muž byl příbuzným Klysáka. Proti Klysákovi a Wertheimovi mladšímu měl svědčit u soudu. Před časem totiž zdědil dům a oba ho unesli a donutili podepsat nevýhodnou smlouvu o jeho prodeji. Příbuzný pak na oba podal trestní oznámení, stihl ale promluvit jen na policii. Wertheim mladší už byl pravomocně odsouzen za vraždu na 15 let v nejpřísnějším typu věznice. Z dřívějška má uloženo osm let za vydírání své budoucí oběti. Rok už si odpykal, takže za mřížemi bude 22 let. Klysák, jenž je lehce mentálně retardovaný a byl zřejmě Wertheimem mladším manipulován, stráví za mřížemi 13,5 roku.