Ministr obrany uctil válečné veterány i padlé vojáky

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra dnes na pražském Vítkově vzdal hold veteránům válek, kterých se účastnili čeští a českoslovenští vojáci. Spolu s šéfy obou komor parlamentu a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem položil květiny k památníku obětí válek. Slavnost se konala u příležitosti dnešního Dne veteránů.

„Demokratický stát musí umět vzdát hold těm, kdo padli v boji za svobodu a státnost. Každá západní země - Amerika, Británie nikdy nepřerušila kontinuitu oslav Dne veteránů a jsem rád, že ho slavíme i u nás,“ řekl Vondra po skončení aktu. V průběhu oslav povýšil deset válečných veteránů do nových hodností. Na závěr poznamenal, že letošní oslavy byly jen „generálkou“ na slavnost dne veteránů v příštím roce, která se uskuteční v podle něj „magickém datu“ 11.11.2011.

Společnost si málo váží veteránů novodobých válečných konfliktů

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek:

„Dělejme všechno proto, abychom těm stávajícím veteránům usnadnili poslední dny života. Nikdy není pozdě.“

Péče o válečné veterány je podle ministra na dobré úrovni a zlepšuje se. Společnost si však stále málo váží veteránů novodobých válečných konfliktů a zahraničních misí, dodal. Pro novodobé veterány, kteří se vrátí s poškozeným zdravím, by proto rád zajistil například léčebny dlouhodobě nemocných.

„Nesouhlasím s názory některých lidí, kteří považují naše vojáky v misích za žoldáky,“ řekl náčelník generální štábu Vlastimil Picek. Příslušníci armády podle něj za uplynulých dvacet let ušli velký kus cesty: „Hodně se naučili, studují zahraniční školy a v misích jsme díky nim hodnoceni jako jeden z nejlepších států.“

Česká vojenská zahraniční mise
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR