Na českém nebi začíná být těsno

Praha – Letní letová sezona v Česku byla pro dispečery rekordní. Českým vzdušným prostorem se prohnalo víc jak 400 tisíc letadel. Zdaleka ne všechna ale v Česku přistála. Tuzemská letiště v porovnání s loňskem odbavila letos v létě méně spojů. Nikdo totiž nezaplnil prázdný prostor vzniklý po krachu nízkonákladových aerolinek SkyEurope. Frekvenci letů snížily také České aerolinie, které se snaží šetřit kvůli finančním problémům.

Plné ruce práce mělo řízení letového provozu hlavně v červenci. „Nejsilnější provoz v letní sezóně jsme zaznamenali v červenci, kdy český vzdušný prostor využilo téměř 72 tisíc letounů,“ potvrdil ČT 24 mluvčí řízení letového provozu Richard Klíma. Nejrušnějším dnem se pak stal 29. červenec. Tehdy se oblastní středisko v Praze muselo postarat o více než 2 300 letadel.

Letiště zažívají hubené roky

Ve vzduchu těsno, na letištích prázdno (zdroj: ČT24)

Zatímco provoz nad republikou houstne, počet letadel, která přistávají a odlétají z Letiště Praha, je v porovnání s uplynulým rokem menší. „V Praze došlo k mírnému meziročnímu poklesu letového provozu o 3 procenta. Důvodem je snížení frekvence letů ČSA a dosud se nezaplnil prostor, který zde zůstal po Sky Europe,“ vysvětlil Klíma.

Svou daň v podobě nižšího počtu odbavených letadel si vybírají stále větší kapacity spojů. „To je dlouhodobější trend, který naznačuje, že letecké společnosti lépe obsazují letadla a využívají i letadel s vyšší kapacitou,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Menší provoz ale nehlásí jen Praha. V porovnání s uplynulým rokem ubylo letadel také v Ostravě a Brně. Naopak v Karlových Varech se přistávalo více.