Aktivisté opět brání Šumavu před dřevaři

Modrava – Na šumavském Ptačím potoce u Modravy jsou dnes opět od časného rána ekologičtí aktivisté, kteří tu chtějí svou přítomností bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Podle Hnutí Duha nemá správa Národního parku Šumava nutnou výjimku, která by umožnila kácení stromů v této lokalitě. Park tvrdí, že kácení je v souladu se zákonem i stanoviskem ministerstva životního prostředí. V lokalitě ekologové hlídkují od pátku. Ani dnes sem ale nepřišli žádní lesní dělníci, aby pokračovali v započatém kácení. V okolních lesích ale už teď někdo pracuje, informoval z místa přírodovědec Mojmír Vlašín.

„Přišli jsme sem ráno před šestou, u nás je zatím klid, ale naproti v druhé zóně už dřevaře slyšíme. Vyslali jsme hlídky po naší lokalitě, aby tady někdo nezačal těžit,“ popsal situaci ekolog.

Aktivisté každý den přicházejí časně ráno a na noc odcházejí do kempu. Momentálně je jich tu asi deset, během dne očekávají příchod dalších lidí. „O víkendu nás tu nejvíc bylo 29. Zítra, v úterý, nás tady bude zase hodně, ještě víc než o víkendu,“ uvedl Vlašín. Od pátku, kdy skupina ekologů na Šumavu dorazila, se však na místo blokády žádný zástupce správy šumavského parku nepřišel podívat.

Ekologové mají informace, že ani dnes by se dřevorubci na Ptačím potoce objevit neměli. To potvrdil dnes ráno i mluvčí národního parku Pavel Pechoušek. Podle něj se nyní správa parku zaměří především na likvidaci stromů u turistických cest, které před týdnem na Šumavě spadly při velké bouři. Na Ptačí potok by se údajně dřevaři neměli vydat ani v úterý.

Ekologičtí aktivisté obsadili les
Zdroj: ČT24

Aktivisté budou protestovat tak dlouho, dokud se kácení nezastaví

Aktivisté jsou připraveni na všechny varianty počasí. Na místě nebudou stavět žádné stany ani plátěné přístřešky, před případným deštěm je prý ochrání oděvy a pláštěnky. „Momentálně je počasí ideální, zataženo, neprší, nejhorší jsou ale mračna muchniček, které jsou tady všude,“ popsal biolog. Ekologové hodlají na místě zůstat tak dlouho, dokud správa parku od kácení v lokalitě neupustí, nebo dokud ho nezastaví policie nebo Česká inspekce životního prostředí. Na obě instituce se aktivisté obrátili.

Mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová řekla, že podnět dostala inspekce dnes. „Máme 30 dní na reakci na ten podnět, je třeba prostudovat dokumentaci a také chodíme do terénu provést šetření na místě,“ uvedla. Podnětem by se měla zabývat jihočeská pobočka inspekce. Správa parku přitom prohlašuje, že na vyřízení podnětu čekat nemůže. „V současné době tam je vyznačeno asi tři tisíce kůrovcem napadených stromů. Pokud nebudou tyto stromy pokáceny včas, tak z nich vyletí kůrovec a napadne řádově víc zdravých stromů,“ řekl náměstek ředitele Správy NP Šumava Jiří Mánek.

Kromě ČIŽP a policie se dnes aktivisté obrátili i na Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Správa parku podle ekologů nehospodárně utrácí veřejné finance za práce, které jsou nelegální a často úplně zbytečné. „Například označit k těžbě několik tisíc konkrétních stromů v době, kdy není jisté, zda a kdy správa parku získá nezbytné výjimky ke kácení, postrádá smysl. Také kácení zdravých stromů nebo naopak odkorňování smrků, ze kterých už kůrovec vylétl, nemá ani jako 'boj proti kůrovci' žádné opodstatnění,“ uvedlo dnes Hnutí Duha v tiskové zprávě. 

Podle Hnutí Duha je v lokalitě Ptačího potoka, kde žijí chráněné druhy zvířat, označeno ke kácení velké množství stromů. Asi stovku z nich už dřevorubci minulý týden porazili, podle ekologů navíc velmi nešetrným způsobem, takže zcela zničili i podrost. Mezi pokácenými stromy našli také několik zcela zdravých bez kůrovce. Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že Správa Národního parku Šumava nemá ke kácení udělenou výjimku a nemá zpracovaný vliv na významnou lokalitu Natura 2000. 

Vední národního parku je ovšem přesvědčeno, že žádné výjimky ke kácení nepotřebuje. Podle náměstka ředitele Správy Národního parku Šumava Jiřího Mánka totiž svými zásahy na Ptačím potoce neporušuje základní ochranné podmínky, které jsou pro šumavský park závazné. Mánek rovněž upozornil, že Správa nemusí zpracovávat ani hodnocení Natura 2000. „Z naší strany se jedná o běžné managementové opatření, nejedná se tudíž o novou koncepci nebo záměr. Ani zde proto nepotřebujeme naturové hodnocení,“ uvedl náměstek Mánek.

Správa parku ale trvá na tom, že musí v současném stavu nebývalé kůrovcové kalamity konat, aby ochránila další šumavské lesy a zabránila ještě větším škodám. Za pravdu jí dalo i ministerstvo životního prostředí. Pokud by někdo chtěl ohrožovat vlastní bezpečnost v prostoru označeném pro těžbu, hodlá správa parku zavolat policii. „Metody Hnutí Duha jsou nepřípustné a my se jim musíme bránit,“ uvedl v pátek v tiskové zprávě ředitel parku Jan Stráský. Podle něj park čekal na 15. července, aby vyhověl námitkám, že kácení ohrozí hnízdění tetřeva.