Zkouška spolehlivosti odhalila policistu, který si nechával peníze z pokut

Karlovy Vary – Policejní inspekce zadržela dopravního policistu z Karlovarska, který je podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a ze zpronevěry. Muž měl vybírat peníze za pokuty, jenomže je neodevzdával a nechával si je pro vlastní potřebu. Takto měl zpronevěřit několik desítek tisíc korun. Policistu odhalil „agent provokatér“ při takzvané zkoušce spolehlivosti v rámci akce Bazilišek, státní zástupce už zahájil jeho stíhání.

„Policista v rámci své služební činnosti, při výkonu dohledu v silničním provozu, projednával přestupek s pracovníkem inspekce pracujícím v utajení. Za navození zdání přestupkového jednání mu uložil pokutu, avšak nevydal pokutové bloky, zjištěný přestupek ani nikde nezaznamenal a finanční hotovost použil pro vlastní potřebu,“ uvedla mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.   

Podle ní byl policista podroben takzvané „zkoušce spolehlivosti“, kdy pracovníci inspekce v utajení simulují například spáchání přestupku v dopravě a čekají, zda si policista sám řekne o úplatek a zda bude postupovat v souladu se zákonem a předpisy. „Účelem je tedy odhalit zejména jakékoliv protiprávní jednání, tedy jak případné delikty správní, tak delikty trestní, ale i případné jednání v rozporu s Etickým kodexem,“ dodala Lídlová.   

Inspekce už letos provedla několik desítek zkoušek spolehlivosti. Jejich nevýhodou je ale vysoká cena, jedna zkouška totiž stojí mezi 10 a 46 tisíci, navíc je náročná na čas – práce na jednom případu trvá až 140 hodin a je potřeba až devět inspektorů.