Pražská TOP 09 a ODS jednaly o pozicích v radě

Praha – Dnešní schůzku mezi pražskou TOP 09 a ODS hodnotí politici obou stran kladně. Posunuli se prý ve vyjednávání o rozdělení důležitých míst na magistrátu. Volební lídr ODS Bohuslav Svoboda řekl, že se vyjednávání dostala dále, a to především pokud jde o rozdělení pozic v radě. Zachován ale zůstal poměr sil, a to šest ku pěti ve prospěch TOP 09. Její lídr Zdeněk Tůma minulý týden řekl, že strana by chtěla získat odpovědnost za finance, dopravu a územní rozvoj. Dnes ale uvedl, že jsou ochotni o tomto jednat. Nabídka TOP 09 je nyní pro občanské demokraty příznivější, uvedl Svoboda. Přesto ale chce ODS požádat sociální demokraty, aby dali protinabídku. Další jednání mezi TOP 09 a ODS jsou podle Tůmy naplánována na úterní odpoledne. V podvečer by se pak měla TOP 09 sejít s ČSSD.

„Dospěli jsme k posunu v otázce silových resortů,“ řekl Svoboda. Oba lídři ale nechtěli upřesnit, co pod pojmem silové resorty myslí. Tůma pouze poznamenal, že pro TOP 09 jimi jsou i podnikání a správa majetku. Ve hře zůstávají všechny tři možné varianty vzájemných koalic. „Podle mého názoru jsme velmi blízko cíle, protože zítra už nebude co k jednání, zítra to začne být pouze o rozhodování,“ doplnil pak Tůma v Událostech, komentářích.

ODS na dnešní den slibovala jasné stanovisko, s kým by chtěla v radě zasednout. Její regionální rada a zastupitelský klub se ale na odpoledním jednání usnesly, že vyjednávací tým může podepsat koaliční smlouvu s TOP 09 i s ČSSD. „Materiály od ČSSD bychom chtěli dostat během zítřka tak, abychom při jednání s TOP 09 už měli alespoň kostru, rámec toho, co by šlo dohodnout s ČSSD,“ poznamenal Svoboda.

Jediné, co lze v současné době téměř s jistotou říct, je, že nad Prahou bude vládnout opět pravicový primátor. Pavla Béma by mohl ve funkci vystřídat buď spolustraník Bohuslav Svoboda, anebo Zdeněk Tůma z TOP 09. Ať totiž vyjednávání o pražském vedení dopadne jakkoliv, sociální demokraté svého kandidáta na nejvyšší funkci neprotlačí. Ve spojenectví s občanskými demokraty i s „topkou“ by byli vždy tou slabší stranou. Jako nejvíce pravděpodobná se ale nyní ukazuje koalice čistě pravicová.

Tuto variantu však ohrožují spory mezi ODS a TOP 09 o to, kdo porušil exkluzivitu vzájemného vyjednávání a „zapletl se“ s ČSSD. „Mají možného partnera sociální demokracii a já opravdu nevím, jak se ta jednání budou ubírat, a je samozřejmě možné, že občanští demokraté na základě této věci mohou zůstat i v Praze v opozici,“ stěžoval si na páteční setkání zástupců TOP 09 s levicovou stranou šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Karel Březina o jednání v Praze:

„V okamžiku, kdy bude sociální demokracie připravena předat reakci TOP 09, tak také budeme TOP 09 informovat. Zastupitelský klub by se pravděpodobně mohl sejít zítra.“


Tůma páteční schůzku komentoval s tím, že pouze došlo k předání nabídky o utvoření koalice, ale o obsahu možné koaliční smlouvy se rozhodně nedebatovalo. Zástupci ODS a ČSSD si přitom celý minulý týden notovali, že vzájemná spolupráce není vyloučena. V pražských kuloárech proto sílilo přesvědčení, že ODS chce uzavřít spojenectví právě s ČSSD.

Zelení volby napadnou u Ústavního soudu

Povolební vyjednávání o sestavení koalice zkomplikovala stížnost několika menších stran u Městského soudu v Praze. Strana zelených, Věci veřejné a SNK Evropští demokraté napadli rozdělení metropole na sedm volebních obvodů, které ODS prosadila jen několik týdnů před volbami, a tvrdili, že právě kvůli tomuto neuspěli. Pražský soud stížnost zamítl. Strana zelených se ale přesto nevzdává a celou záležitost hodlá podat rovnou k Ústavnímu soudu.