Náhradní volby budou v 18 obcích 5. února

Praha - Dodatečné komunální volby v 18 obcích, kde si letos v říjnu kvůli nedostatku kandidátů zastupitele volit nemohli, budou v sobotu 5. února příštího roku. Rozhodl o tom ministr vnitra Radek John. Kandidáti a jejich seskupení mají své přihlášky podle webu vnitra odevzdat nejpozději 1. prosince. Nejčastěji se jedná o obce, které jsou zadlužené nebo mají jiné vážné potíže.

Patrně nejznámější obcí, kde se v říjnu volby nekonaly, jsou Prameny na Chebsku. Obec s dluhy ve výši desítek milionů korun je bez zastupitelstva už více než rok, neboť o řízení obce nikdo neprojevil zájem ani během roku při dílčích volbách. Obec tak řídí ministerstvem dosazený správce. Může ale provádět jen nejnutnější údržbu ve vsi a zajistit odstranění havárií. Obec hospodaří podle rozpočtového provizoria. Na schválení investic nebo plánů na rozvoj obce je třeba zastupitelstva.

Dodatečné volby se týkají také obcí Sobíšky a Jezernice na Přerovsku, Řitonice a Kovanec na Mladoboleslavsku nebo Nezdice a Myslinka na Plzeňsku. Na nové zastupitele si budou muset až do února počkat také v obcích Libenice na Kolínsku, Zlosyň na Mělnicku, Podbořanský Rohozec na Lounsku, Bohatice na Českolipsku a Dražovice na Klatovsku. Stejně jsou na tom ve Zhoři, v Borovnici, v Chotči a ve Chlenech na Rychnovsku, v Brumově na Brněnsku a v obci Horní Kounice na Znojemsku.

Kromě dodatečných voleb se budou v některých obcích konat také opakované volby či hlasování, pokud o tom pro porušení volebních pravidel rozhodnou soudy. Volby se budou v souvislosti s kupčením s hlasy voličů opakovat přinejmenším ve třech okrscích v Jirkově na Chomutovsku a ve stejném počtu okrsků v Krupce na Teplicku. Termín těchto voleb zatím ministr vnitra neoznámil. Například ostravský krajský soud totiž teprve dnes začal projednávat stížnost na kupování hlasů v Českém Těšíně na Karvinsku.