Dotace z fondu ústecké hejtmanky jdou do podezřelých projektů

Ústí nad Labem – Problém rozdělování financí z fondu hejtmanky řeší Ústecký kraj. Opozice především kritizuje, že většinu peněz získávají místo neziskových organizací masové komerční projekty. Dotují se tak například akce soukromých rádií na úkor financování drogových center. Ročně z fondu krajští zastupitelé rozdají desítky milionů korun. Kritiku od radních si vysloužily návrhy na několik dotací, které nicméně zastupitelé odmítli.

„Fond hejtmanky má pomoci malým obcím a měly by to být záležitosti hlavně pro občany,“ domnívá se senátor a zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Kritiku od radních si vysloužila například žádost o 3,5milionovou dotaci na zavlažování pro Golf resort Barbora, který byl ještě nedávno spjatý s krajským radním Petrem Bendou. Ten byl jeho spoluvlastníkem až do půlky letošního října. Vedení kraje stáhlo návrh z minulého jednání zastupitelstva a napodruhé ho zastupitelé zamítli.

„Já nejsem aktivně legitimován na straně toho žadatele, pro mě je to uzavřená věc,“ vyjádřil se k případu krajský radní Petr Benda. Nicméně krajskou radou návrh původně prošel, i díky hlasu blízkého spolupracovníka Jiřího Paroubka. Samotní krajští zastupitelé se proti tomuto způsobu jednání ostře ohradili. „Myslím, že je naprostá nehoráznost, aby si to pan radní v radě odhlasoval sám,“ řekl Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Podezřelé rozdělování fondů v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Problémy měl i bývalý hejtman

„Ta pochybení někdy zastupitelstvo uzná. Zastupitelstvo se postavilo a my to akceptujeme,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Terčem kritiky se kvůli fondu stal i bývalý hejtman Jiří Šulc. Opozici vadil třeba několikamilionový příspěvek pro chomutovskou společnost CV Relax, která získala na padesát let do pronájmu Kamencové jezero a šéfuje jí spolustraník bývalého hejtmana.