Teprve dvanáctiletý chlapec surově přepadl vozíčkáře

Praha - Kriminalisté pátrají po dvanáctiletém chlapci, vysokém asi 150 centimetrů v černé bundě a bílých teniskách. Ten měl totiž minulý týden ve středu v Praze na Černém Mostě surově přepadnout a okrást třicetiletého muže na invalidním vozíku. Některé organizace, které handicapovaným pomáhají, teď na základě tohoto případu chtějí svým klientům radit, jak by se měli před podobnými útoky chránit.

Pan Ladislav se ve středu po sedmé hodině večer vracel liduprázdnou a neosvětlenou ulicí z centra Prahy. V tom na něj někdo zavolal, aby zastavil. Přistoupil k němu teprve asi dvanáctiletý chlapec a začal s ním zápasit o taštičku tak, až ho shodil z vozíku.

„Noha mi zůstala na vozíku zafixovaná, hlavu jsem měl na chodníku, on mě trošku obešel, pořád jsme se tahali. Pak do mě párkrát kopnul,“ uvedl přepadený. Mladý útočník z taštičky sebral peněženku, doklady i mobil a zmizel. Kromě monoklu pod okem je pan Ladislav fyzicky v pořádku. Od té doby je mnohem opatrnější, zároveň ale nechce měnit své dosavadní návyky a odmítá se uzavírat doma.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Případ otřásl také organizacemi, které vozíčkářům pomáhají. Některé z nich uvažují nad tím, že by jako prevenci proti takovým případům zajistily vozíčkářům setkání s policisty. Ti by měli umět poradit, jak se do budoucna v podobných situacích bránit. Jakékoliv poznatky, které by mohly vést k dopadení neznámého pachatele, přijmou policisté na lince 158.