Školy zařadily přes 300 zdravých žáků do programu pro mentálně postižené

Praha – Celkem 24 škol z celé republiky neoprávněně inkasovalo vyšší dotace za zdravé žáky, když je učilo v programu pro lehce mentálně postižené. Když je totiž žák vděláván ve speciálním programu, tak na něj škola od státu dostává mnohem vyšší dotace. Za tři roky tak školy neoprávněně vyinkasovaly 7,5 milionu korun, uvedl mluvčí České školní inpekce Libor Vacek. Neziskové organizace dlouhodobě upozorňují, že neoprávněné zařazování do zvláštních škol se týká zejména romských žáků.

Klasická základní škola dostává od státu na jednoho žáka necelých 41 tisíc korun, když je ale dítě zařazeno do speciálního programu, tak se dotace zvyšuje minimálně o 50 procent. Podle inspekční zprávy vykázaly školy o 324 žáků s lehkým mentálním postižením více. Školní inspekce nebude zveřejňovat konkrétní školy, upozornila na ně jen krajské úřady. Ty teď musí rozhodnout, jestli školám neoprávněné dotace prominou, nebo je budou chtít zpátky.

Inspekce zjistila nesrovnalosti na bývalých zvláštních školách už v první polovině letošního roku, na podzim se proto na školy vrátila a zpětně prověřovala i roky 2007 až 2009. Podle mluvčího inspekce už daly školy všechny případy do pořádku, u některých žáků doplnily doporučení školské poradny pro speciální vzdělávání a zbylé dítě z programu pro lehce mentálně postižené vyřadily.

Neziskové organizace: Problém se týká hlavně Romů

Co se týká romských žáků, inspekce prý nezjišťovala jejich podíl mezi dětmi neoprávněně zařazenými do speciálního vzdělávání. Vacek ale připustil, že malých Romů je obecně v těchto školách dost. Kritici z řad neziskových organizací přitom dlouhodobě upozorňují, že děti se do speciálních a praktických škol často dostávají ne z důvodu mentálního postižení, ale třeba jen proto, že pochází ze sociálně vyloučených lokalit a nemají natolik rozvinuté sociální návyky.

Také Evropský soud pro lidská práva už v roce 2007 rozhodl, že Česko porušilo právo na vzdělání u 18 Romů tím, že je neoprávněně zařadilo do zvláštních škol. Sdružení neziskových organizací Společně do školy proto nedávno upozornilo, že můžou přijít další žaloby, pokud nezačneme urychleně řešit diskriminaci Romů na školách.