Je to přesně 21 let, co odstartovala sametová revoluce

Praha - Češi si dnes řadou vzpomínkových akcí připomenou události spojené se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o padesát let později komunistická moc. Dopoledne proběhla například vzpomínková akce před budovou pražské Hlávkovy koleje, kde prezident Václav Klaus a další uctili hlavně památku studenta Jana Opletala. Zapalovat se budou tradičně svíčky na pražské Národní třídě, ale bude se i protestovat.

Příslušníci Veřejné bezpečnosti v Praze na Národní třídě tvrdě zasáhli 17. listopadu 1989 proti účastníkům studentského pochodu připomínajícímu výročí nacistické represe proti vysokoškolákům. Tato akce vyvolala vlnu rozhořčení mezi československou veřejností a tehdy se věci daly do pohybu. Československo totiž koncem roku 89 dospělo k demokracii, a 17. listopad si tak dnes připomínáme jako začátek sametové revoluce.

Centrum dění na Národní třídě

Hlavní pozornost bude jako obvykle věnována pražské Národní třídě. Zahájení masových protestů proti komunistickému režimu si připomene třeba exprezident Václav Havel, svíčky u pamětní desky má zapálit také premiér Petr Nečas nebo končící primátor Prahy Pavel Bém. Oslavy letos ale nebudou tak rozsáhlé jako loni, kdy proběhlo 20. listopadové výročí.

Oficiální akce spojené s listopadovým výročím vyvrcholí v 18:00 v katedrále svatého Víta, na mši pak zazní Mozartovo Requiem. Po úvodní modlitbě vystoupí s projevem Klaus, zástupci církve a univerzit. Na dvaadvacátou hodinu se v klubu Rock Café chystá promítání dokumentu Jana Foukala The Making of, natočeného v Praze při loňských jubilejních oslavách.

Bude se však i protestovat. Iniciativa „Vzdělání není zboží“ chystá v centru Prahy protestní pochod proti komercionalizaci vysokého školství a vládním škrtům. Aktivisté sdružení Kořeny a Greenpeace svolali na dopoledne na Národní třídu happening proti vyvlastňování v místech těžby hnědého uhlí. Protest na Václavském náměstí organizují i odpůrci pražské koalice mezi občanskými a sociálními demokraty.