Sever Moravy opět trápil smog, situace už se zlepšuje

Ostrava - Obyvatele Moravskoslezského kraje ráno a dopoledne opět trápily špatné rozptylové podmínky. Množství polétavého prachu překročilo denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový v deseti lokalitách kraje, což je pětkrát více než v úterý. Na některých místech překračovaly koncentrace prachu limit i trojnásobně. V průběhu dne se ale situace zlepšila, Český hydrometeorologický ústav tak zřejmě nebude muset vyhlašovat signál regulace, který by znamenal omezení výroby pro největší znečišťovatele v kraji.

Zdaleka nejhorší byla dnes ráno situace v Českém Těšíně, kde průměrná koncentrace polétavého prachu (PM10) dosáhla 141 mikrogramů na metr krychlový. To je téměř trojnásobné překročení imisního limitu. Přitom v úterý odpoledne tam měřicí stanice zaznamenaly 84 mikrogramů, tedy ani ne dvojnásobek přípustného limitu.

Na druhém místě co do nejhoršího ovzduší se dnes ocitl Třinec na Frýdecko-Místecku. Zde se koncentrace polétavého prachu pohybovala kolem 130 mikrogramů na metr krychlový, což je téměř 2,5krát více než při úterním měření. Více než dvojnásobné překročení imisního limitu naměřily stanice například v několika částech Ostravy, Bohumíně a Havířově na Karvinsku či ve Frýdku-Místku. Nejlepší ovzduší v kraji zůstává v Opavě s 61 mikrogramy na metr krychlový; i tam se však oproti úterý zhoršilo o polovinu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Meteorologové však uklidňují, do zítra by se měla situace výrazně zlepšit. Mají se totiž objevit dešťové přeháňky, které koncentrace polétavého prachu sníží a vrátí do povoleného limitu. Pokud by se přece jen signál regulace vyhlásil, tak mají největší znečišťovatelé v kraji schválené regulační řády, v rámci kterých by postupovali při omezování výroby.   

Lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti by se ve všech deseti lokalitách, kde množství polétavého prachu překročilo 100 mikrogramů na metr krychlový, měli vyvarovat fyzické zátěže, pokud se pohybují ve venkovním prostředí.

obrázek
Zdroj: ČT24