Formální oslavy 17. listopadu vyvrcholily v katedrále sv. Víta

Praha - Na slavnostní ceremoniál do katedrály sv. Víta bylo při příležitosti oslav 17. listopadu pozváno na 160 význačných hostů z řad politiků, zástupců křesťanských církví a také univerzit. Této akce se například zúčastnil prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas nebo ministr obrany Alexandr Vondra. Exprezident Václav Havel dnes odpoledne uctil na Národní třídě památku studentů, proti nimž před 21 lety brutálně zakročila komunistická policie. U pamětní desky připomínající 17. listopad ho přivítal bouřlivý potlesk několika desítek lidí. Havel novinářům řekl, že základní směr polistopadového vývoje je správný. Mrzí ho ale, že země opakuje v ještě horší podobě chyby, které před ní udělaly zavedené demokracie. Jeho nástupce v úřadu prezidenta Václav Klaus už ráno při pietní akci u Hlávkovy koleje připomínající odpor českých studentů proti nacistické moci v roce 1939 řekl, že poválečné násilí Čechů na Němcích bylo nesrovnatelně menší než násilí páchané nacisty na okupovaných územích a že je frustrující, že se na tuto proporci a časovou posloupnost zapomíná. Poté se přesunul na Národní třídu, kde s premiérem Petrem Nečasem a pražským primátorem Pavlem Bémem uctil památku studentské demonstrace z roku 1989.

Poté, co zazněla státní hymna ve varhanním provedení, se slova ujal arcibiskup Dominik Duka, který na úvod pronesl, jak je potěšen, že se oslav 17. listopadu může účastnit právě v katedrále sv. Víta. Poté ocenil lidi, kteří se nebáli proti komunismu statečně bojovat. Následně ho u mikrofonu vystřídal prezident Václav Klaus, který opět zdůraznil své zneklidnění nad tím, že lidé začínají na toto období zapomínat, a podotkl, že je potřeba toto období vykládat pravdivě a nepokřiveně.

U pamětní desky 17. listopadu se dnes poklonil i Václav Havel

Václav Havel:

„Domnívali jsme se, že komunistická pauza ve vývoji našeho státu může být zhodnocena tím, že se vyhneme některým chybám, které musely podstoupit tradiční demokracie. Je tomu naopak, ty chyby opakujeme v horší podobě.“

Z politiků, kteří si dnes na Národní třídu přišli připomenout 17. listopad, se Havlovi dostalo zdaleka největší podpory od lidí shromážděných u památníku. Když se v podloubí objevil, ozval se bouřlivý potlesk i výkřiky „nejlepší prezident“.

Klaus: Násilí Čechů na Němcích se nedá srovnat se zločiny nacistů

Podle Klause se Češi nemůžou pyšnit tím, co někteří jejich spoluobčané dělali po válce, když situaci využili k vyřizování osobních účtů i k ničím neobhajitelným sadistickým činům. „Ale ani v tom nesmíme ztratit proporce. Domnívám se totiž, že se součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech,“ řekl prezident.

Znepokojuje ho prý, že v médiích i politické debatě roste asymetrie mezi pozorností věnovanou událostem před zahájením druhé světové války, v jejím průběhu a po jejím skončení. "Jsem frustrován z absence důrazu na klíčový význam časové posloupnosti a kauzální příčinnosti těchto událostí. Jsem frustrován ze ztráty chápání proporcí a hloubky tragičnosti těchto událostí," řekl.

Smysl vzpomínkových akcí, včetně 17. listopadu, podle Klause není jen v připomínání historické pravdy, ale i v „nastolování požadavku, aby překroucená historie nebyla používána jako argument pro dnešek, a už vůbec ne pro budoucnost“.

„Zlo je vždycky zlé, ať je velké, nebo malé, a to zlo, které páchali Češi po válce, bylo tabu, o tom se nesmělo dlouhá desetiletí nic říct. Není tudíž divu, že dnes se o tom možná mluví více, prostě ruší se dávná a hluboce zakořeněná tabu,“ řekl dnes Havel v reakci na Klausovo vyjádření.

Desítky občanů přišly na Národní třídu uctít památku událostí listopadu 1989

Václav Klaus:

„Ten den je státním svátkem proto, aby nás sjednocoval, aby nám připomínal tyto věci, abychom si je všichni uvědomovali, aby neúprosný čas neodvál všechny tyto věci do minulosti.“

Klaus, Nečas a Bém stejně jako desítky občanů přišli uctít památku listopadových událostí k pamětní desce, která je umístěna na Národní třídě v podloubí domu, kde komunistická policie 17. listopadu 1989 brutálně rozehnala studentskou demonstraci. Policejní zásah a zpráva o tom, že jeden ze studentů při něm údajně zahynul, odstartovaly v následujících dnech demonstrace občanů proti totalitní moci.

Dnešních vzpomínkových akcí před pamětní deskou využila také asi zhruba třicítka aktivistů, kteří tam pokojně demonstrují proti vyvlastňování pozemků v severních Čechách, kde se nacházejí zásoby uhlí.

Česká republika si dnešním státním svátkem připomíná události spojené se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o padesát let později rozehnala studentskou demonstraci komunistická moc.

  • Václav Klaus a Petr Nečas při vzpomínkové akci 17. listopadu autor: Michal Krumphanzl , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210775.jpg
  • Demonstrace proti vyvlastňování půdy autor: Michal Krumphanzl , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210779.jpg
Vydáno pod