Tisícovka lidí protestovala proti velké koalici na pražském magistrátu

Praha – Proti velké koalici na pražském magistrátu přišlo na Václavské náměstí podle policejních odhadů protestovat nejméně tisíc lidí. Během zhruba půlhodinového protestu zaznělo, že dohoda ODS a ČSSD odporuje vůli voličů. Organizátoři z iniciativy Vyměňtepolitiky.cz demonstranty vyzvali, aby se nesmířili se situací na radnici a přišli před ni protestovat v den ustavujícího zastupitelstva. Pořadatelé protest svolávali od úterý prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Organizátoři nazvali protestní akci Žijeme v demokracii, nebo v kmotrokracii? Vadí jim to, že na čelná místa kandidátek nasadily ODS i ČSSD nové tváře, aby nalákaly voliče. V pozadí se prý ale nic nezměnilo. „Spojení ODS a ČSSD je účelová dlouhodobá věc, která znemožňuje při jakémkoliv výsledku voleb nějaký nový řád,“ domnívá se Antonín Parma z občanské iniciativy Vyměňtepolitiky.cz 

Na demonstraci přišli mimo jiné zpěváci Tomáš Klus nebo Vojtěch Dyk a také  předseda Strany zelených Ondřej Liška, který potvrdil, že jeho strana podá na volby v Praze stížnost k Ústavnímu soudu. A právě na ústavní soudce dnes účastníci demonstrace apelovali, aby stížnosti vyhověli. Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné si po podzimních volbách stěžovaly na rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů. Díky tomu totiž musely strany pro zisk křesla v zastupitelstvu získat více hlasů. Strana zelených i Věci veřejné tak na magistrátu chybí, i když překonaly ve volbách pětiprocentní hranici. Stížnost těchto tří stran ale pražský městský soud odmítl. 

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Pražský volební lídr ODS a pravděpodobný primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že lidé mají na kritiku poměrů na radnici právo. Měli by ale strany hodnotit až podle toho, jestli splní své předvolební sliby. „Je právem každého člověka, aby vyjadřoval svůj názor. Mně je vždycky trošičku líto, když se ten názor vyjadřuje jakoby dopředu,“ řekl Svoboda. 

Představitelé pražské ODS a ČSSD podepsali v úterý nečekaně koaliční smlouvu. TOP 09, která v Praze ve volbách zvítězila, tak skončí v opozici. Zástupci pražských organizací ODS a ČSSD dohodu hájí, celostátní lídři těchto stran Petr Nečas a Bohuslav Sobotka se ale netají výhradami. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pak označil dohodu za „potrat pražské naděje“. Podle exprezidenta Václava Havla budí dohoda dojem, že byla předem nachystaná, a hrubě se mu nelíbí. Naopak nynější prezident Václav Klaus ji označil za rozumnou. 

Prahou prošel také protest proti reformám ve školství

Zhruba 200 studentů a dalších mladých lidí se po poledni sešlo na Palackého náměstí, kde protestovali proti plánovaným rozpočtovým škrtům a reformám ve školství. Obávají se zadlužení kvůli školnému nebo zániku některých méně ziskových oborů. Po krátkých projevech se demonstranti vydali na pochod centrem metropole, který zakončili ve 14:00 před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí.   

Účastníci protestu se obávají také celkové komercionalizace vzdělání, která podle nich povede k zániku méně ziskových oborů a témat. „Univerzity budou muset shánět peníze z externích zdrojů a budou závislé,“ prohlásil Josef Hawel z Iniciativy Vzdělání není zboží. Vládní kroky v oblasti školství tak podle něj zasáhnou nejen studenty, ale celou společnost. Česká republika zároveň podle studentů vyčleňuje na vysoké školství méně procent DPH z rozpočtu než ostatní evropské státy.   

Akce měla klidný průběh, dohlíželi na ni policisté. Přítomni byli i členové antikonfliktního týmu, zejména kvůli možné přítomnosti squatterů. Protest pořádala studentská iniciativa Vzdělání není zboží! a byl součástí studentských akčních dnů, které začaly v pondělí.