I cyklisté budou mít airbagy – na krku

Stockholm – Švédští vynálezci přišli s novinkou, která má pomoct cyklistům odmítajícím nosit helmy. Využili technologie, kterou používají automobilky při výrobě airbagů. Zařízení je malé, skladné, dobře vypadá, ale přitom dokáže zachránit život. Vývojáři tzv. headbagy zkoušejí při crashtestech, kdy pouští figurínu cyklisty proti autu.

Pád z kola je vždy nepříjemný, při srážce s autem ale bývá často osudný. Tzv. headbag – podle Švédů hövding – má následky podobných nehod minimalizovat podobně jako cyklistická přilba. Oproti ní však má velkou výhodu – není nutné nosit headbag na hlavě, nýbrž na krku.

„Vyvinuli jsme hövding především pro ty cyklisty, kteří se pohybují ve městech v běžné dopravě a nenosí žádnou ochranu hlavy, to je 80 procent dospělých cyklistů ve Švédsku. Zaměřujeme se hlavně na dospělé – věkový limit je v současnosti 15 let,“ popsala spoluvynálezkyně hövdingu Terese Alstinová.

Novinka pro cyklisty odmítající nosit helmy (zdroj: ČT24)

V anatomicky tvarovaném nákrčníku se ukrývá nylonový airbag. Aktivuje se, když senzor zachytí neobvyklý pohyb při nehodě. Právě zjištění, jak senzor nastavit, hledali vědci několik let. Sledovali chování cyklistů při jízdě a pohyby, které udělají jen při havárii.

„Hövding má uvnitř černou skříňku, která zaznamenává a uchovává posledních deset sekund před nehodou. Pokud k ní dojde a helma se nafoukne, pak bychom byli rádi, aby nám ji lidé poslali. Prozkoumáme záznam z černé skříňky a  budeme pak případně moci náš vynález vylepšit,“ upozornila vývojářka Anna Hauptová.

Tvůrci chtějí uspokojit i ty nejnáročnější. Pouzdro proto šijí v několika verzích, aby si zákazníci mohli vybrat podle svého vkusu. Když se jeden potah omrzí, mohou ho vyměnit za jiný. Funkčnost je ale samozřejmě na prvním místě. Hövding splňuje veškeré bezpečnostní požadavky. Nafoukne se v desetině vteřiny a udrží si tlak několik dalších sekund, takže chrání hlavu i při několikanásobném úderu.