Veřejný seznam deviantů nakonec zřejmě nebude

Praha - Registr pedofilů, který se měl rozběhnout od prosince, nebude. Firma, která chtěla databázi zprovoznit, teď od svého záměru upouští. Podle iniciátora registru by se jeho podporovatelé vystavili riziku účelových persekucí. Zdrojem informací v registru měly být hlavně údaje soudů, vycházelo by se ale i ze zpráv médií. Registr by tak obsahoval i informace o lidech, kteří jsou jen podezřelí ze zneužívání dětí. Vzniku veřejného i neveřejného seznamu deviantů bránil i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Emeritní policejní rada Miloslav Dočekal už na začátku listopadu ve studiu ČT24 poukázal na riziko „lynčování“ a připomněl případ z Velké Británie, kde se podle jeho slov na pedofily pořádaly hony: „Seznam deviantů jistě, samozřejmě něco takového už na policii existuje, ne však centrálně. Pokud jde o otázku veřejnosti seznamu, nechal bych to zatím pouze na policii.“

Lidé věří, že evidence by omezila sexuální násilí na dětech

Miloslav Dočekal ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Většina Čechů se ale domnívá, že zejména sexuální devianti, kteří po odpykání svého trestu mají nařízenou povinnou ochranou léčbu, nemají právo na ochranu osobních údajů. Stejně tak se většina veřejnosti domnívá, že by existující seznamy deviantů byly výraznou pomocí pro policii např. při hledání Aničky, ale i v případě dalších, sexuálně motivovaných činů a výrazně by omezily i případy sexuálního násilí na dětech.

V souvislosti s případem zmizení Anny Janatkové se objevilo hned několik diskutovaných nápadů, jak řešit ochranu dětí. Vedle databáze sexuálních násilníků se hovořilo třeba také o případném čipování dětí, které by zajistilo možnost monitorovat pohyb dítěte i místo, kde se právě nachází. Místopředseda pražského soudu Bohuslav Horký ale nad takovým nápadem kroutí hlavou. „Čipování dětí považuji za něco naprosto nepřijatelného. Lze si představit, že můžeme chránit obdobným způsobem majetek nebo zvířata, ale děti jsou snad něco jiného,“ řekl pro ČT.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/www.mateslovo.cz
Vydáno pod