Polské železnice připravily akci Čistý vagon

Varšava – Polské dálkové vlaky budou čisté. Společnost PKP Intercity, která zajišťuje rychlé meziměstské spojení, zareagovala na nespokojenost cestujících, kteří si stěžují na znečištěné sedačky nebo toalety. Právě cestující mají ke zvýšení čistoty přispět, v rámci akce nazvané Čistý vagon mají dopravci posílat fotky a videa se záznamem nečistot ve vlacích.

Pasažéři, kteří nejsou spokojení s podmínkami, v jakých musejí cestovat, mají ke svým snímkům a filmům dodat popisek, kdy a kterým vlakem jeli a v kolik hodin záznam vytvořili. „Chceme se měnit a přizpůsobovat očekáváním cestujících,“ uvedla Malgorzata Sitkowská z PKP Intercity.

Ačkoli vozový park PKP Intercity sestává především z poměrně nových nebo zrekonstruovaných vagonů, jednou z jeho slabin jsou toaletní buňky. Bývají špinavé, často v nich chybí toaletní papír nebo mýdlo, stává se, že neteče voda. Na delších trasách si cestující často stěžují na přeplněné odpadkové koše, které nikdo nevyprázdní.

Společnost PKP Intercity vznikla v roce 2001 jako dceřiná firma původního státního dopravce. Zajišťuje dálkové spojení, v současné době mezistátní vlaky Eurocity (EC), Euronight (EN) i mezistátní rychlíky (kategorie M) a vnitrostátní spoje kategorií Ekspres Intercity (EIC), Expres (Ex) a také oblíbené nízkonákladové spoje Tanie Linie Kolejowe (TLK).