Další napadení záchranářů. Tvrdší tresty pro útočníky v nedohlednu

Ostrava – K incidentu došlo v Ostravě, kde opilý čtyřicetiletý muž zaútočil na zdravotníky a zdemoloval sanitku. Podobných případů neustále přibývá a znovu tak otevírají otázku přísnějších trestů pro takové agresory. Některá zdravotnická zařízení pořádají pro své pracovníky speciální kurzy, na kterých se mají naučit s agresivními pacienty jednat.

Ostravští záchranáři vyjížděli ke krvácejícímu poranění hlavy. Zjevně opilého čtyřicetiletého muže ošetřili a vezli ho do nemocnice. Těsně před branami opilec zaútočil na záchranáře a začal demolovat sanitku. Na pomoc přispěchal posádce i pracovník ostrahy nemocnice. Agresivního pacienta po ošetření převezli policisté na záchytku. Muž chybu nepřiznává, dokonce obvinil záchranáře, že mu zranění hlavy způsobili oni.

Ročně jsou u nás napadeny desítky záchranářů a zdravotníků. Nejznámější případ je sedm let starý brutální útok na záchranáře v pražské Chuchli. Útočníci, jedním z nich byl člen Berdychova gangu Tomáš Půta, zkopali lékaře a posádku sanitky.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Od letošního ledna platí přísnější tresty pro útočníka, který napadne záchranáře přímo při poskytování první pomoci. Středočeský kraj ale navrhuje ještě tvrdší tresty – a to i v případech, kdy dojde k útoku třeba při převozu. „Záchranáři obecně zasluhují zvláštní režim ochrany, podle mě by se to mělo týkat celého integrovaného záchranného systému, nejenom zdravotníků,“ souhlasí ministr zdravotnictví Leoš Heger.