OBRAZEM: Jak cestoval vánoční strom na Staroměstské náměstí

Praha - Na pražském Staroměstském náměstí se objevil vánoční strom, v noci jej přivezl speciální tahač. 30 metrů dlouhá souprava projela centrem i dálničními tunely bez obtíží. Technici po převozu košatý dvacetimetrový smrk, který pochází z Berounska, pomocí jeřábu vztyčili a důkladně ukotvili. Poprvé se strom, který je tradiční dominantou pražských vánočních trhů, rozsvítí v sobotu 27. listopadu.

Asi padesátiletý smrk ztepilý pochází ze soukromého pozemku v Zaječově na Berounsku. Jako sazeničku z brdských lesů si ho přinesli předkové bývalých majitelů parcely. Nová majitelka se ho ale rozhodla kvůli bezpečnosti odstranit. Hlavnímu městu ho proto nabídla v soutěži Hledá se strom.

Dřevorubci smrk pokáceli již v neděli. V průměru má kolem 55 centimetrů a je asi o tři metry nižší než jeho předchůdce z minulého roku. Ještě v neděli jej na okraj Prahy dovezla speciální 30 metrů dlouhá souprava. V noci na dnešek pak kolona vyrazila do centra metropole. Cesta vedla přes Pražský okruh, tahač se stromem musel projet i několika novými tunely, kterými se nadměrnému nákladu podařilo projet bez problémů, potvrdil Petr Hozák ze společnosti Taiko, která provozuje vánoční trhy. Trasa dále vedla přes Chodov, magistrálu a nábřeží na Staroměstské náměstí.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Technici na náměstí rozvázali stromu větve, strom zajistili jeřábem, upravili spodní část kmene na správnou tloušťku, umístili jej do speciální šachty a na závěr velikána ukotvili. Po předchozích zkušenostech si dali obzvláště záležet, protože v roce 2003 se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun.

Cena DMS zprávy je 30 korun, na charitu z ní půjde 27 korun. Posílat ji lidé mohou na číslo 87777 ve tvaru DMS ZAROVKA. Pár okamžiků po odeslání zprávy přijde odesílateli SMS s návodem, jak si svou žárovku rozsvítit.

Strom se slavnostně rozsvítí 27. listopadu v 17:00. Jednu z tisíců žárovek si může každý koupit prostřednictvím DMS zprávy, výtěžek letos dostane občanské sdružení Život dětem. To za něj koupí speciální dětské lůžko pro Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.