Na Liberecku přibývá sražených a těžce zraněných chodců

Liberec - Na libereckých silnicích přibývá nehod, kdy jsou sražení chodci. Podle policistů to souvisí se sníženou viditelností a v posledních dnech zejména s častým mrholením. Řidiči by měli dodržovat rychlost a chodci zase dávat pozor, kdy do silnice vstupují, bez ohledu na to, jestli jsou na přechodu. Nejtragičtější nehoda se stala v pátek večer, kdy na přechodu v Jablonci nad Nisou srazil tříčlennou rodinu opilý mladík.

Opilý čtyřiadvacetiletý řidič srazil v pátek na přechodu v Jablonci nad Nisou otce se dvěma dětmi ve věku kolem tří a pěti let. Ani ne tříletá dívenka v kočárku, její pětiletá sestra a otec utrpěli velmi vážná poranění hlavy. Řidič nadýchal téměř 2 promile alkoholu a hrozí mu teď až 4 roky za mřížemi.

Čím dál tím častěji ale bourají i střízliví řidiči. Jen na Liberecku bylo za posledních 24 hodin sraženo 5 lidí, skončili většinou těžce zraněni. Odpoledne před čtvrtou hodinou porazil autobus ve Václavicích sedmdesátiletou ženu, která šla při okraji silnice. Má vážná poranění nohou. Další podobná nehoda se stala dnes odpoledne i v Mostě, kde srazilo osobní auto dítě v ulici Ve Dvoře. Policisté teď nabádají nejen řidiče, ale i chodce k obezřetnosti. Přednost na přechodu zdraví neochrání, varují.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Nelze vůbec hovořit o absolutní přednosti chodců, znamená to, že chodci by neměli vstupovat na přechod pro chodce před bezprostředně blížící se vozidlo, protože řidič auta není schopen zastavit na velmi krátkém úseku,“ uvedla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Situaci na silnicích ovlivňuje počasí a zejména snížená viditelnost. Důležité je proto být vidět. Chodci by měli pamatovat na reflexní pruhy. „Nemusí to být zrovna na oblečení, může to být i na zavazadlech, taškách a podobně,“ doplnila Suchánková.

V úterý už na horách sněžilo. Ve středu má pokrýt sníh i silnice v nižších polohách a první sníh je přitom podle zkušeností záchranářů nejhorší. Řidiči si totiž na nové podmínky musejí zvyknout.

Nehody s chodci v Libereckém kraji
Zdroj: ČT24/ZZS LK