Zima je tady - na západě Čech komplikuje dopravu sníh a ledovka

Karlovy Vary - V západních Čechách komplikuje dopravu sníh, a to na většině silnic. V Karlovarském kraji jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V Pardubickém kraji přinesl sníh větší množství dopravních nehod. Podle zkušeností policie i záchranářů je situace v dopravě po prvním sněhu vždycky nejhorší, řidiči si totiž na nové podmínky musí zvyknout. V Krušných horách se objevuje nárazový vítr. Několik kamionů uvízlo u obcí Krásno, Rovná a Čistá v oblasti Slavkovského lesa. V Liberci už druhý den také vytrvale sněží. Do terénu vyjely dopoledne sypače. Zatímco řidičům dělá první sníh starosti, vlekaři už připravují sněžná děla. V Dolní Moravě by mohli začít zasněžovat svah už dnes v noci.

Přes noc napadlo kolem 5 centimetrů sněhu a mohlo by připadnout dalších 15. V současné chvíli jsou silnice I. třídy mokré a sjízdné, ošetřené chemickým posypem. Problémy měli dnes řidiči na příhraničních úsecích dálnic D5 a D8. Sníh ležel i na silnicích nižších tříd na Jičínsku, Chomutovsku, Chebsku, Tachovsku a Karlovarsku. Na hřebenu Krušných hor napadlo do rána až 20 centimetrů nového sněhu. Silničáři zatím situaci zvládají. Podobné počasí vydrží podle meteorologů nejméně do konce týdne.

Řidiči na sněhu bourali v Pardubickém kraji

Sníh začíná komplikovat dopravu (zdroj: ČT24)

Řada řidičů nezvládla jízdu po mokré vozovce v Pardubickém kraji, někteří utrpěli zranění a museli je ošetřit lékaři, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Hned ráno mimo silnici skončila dvě auta u Heřmanova Městce na Chrudimsku. O něco později hasiči zasahovali u havárie osobního a nákladního automobilu v Horní Heřmanici na Orlickoústecku. Dvě osoby zůstaly zaklíněné v autě. Další nehoda dvou aut se stala dopoledne i u Vysokého Mýta. Na boku pak dnes dopoledne skončila ve Sloupnici na Svitavsku dodávka.

Sníh zkomplikoval dopravu v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji se v noci na dnešek poprvé výrazněji přihlásila zima a zkomplikovala provoz na většině komunikací. Prakticky na území celého regionu v noci sněžilo a do rána leželo na některých silnicích i několik centimetrů sněhu. Místy se tvořila ledovka a řidičům také znepříjemňoval jízdu nárazový vítr.

Teploty v kraji se pohybují v průměru mezi minus třemi stupni pod nulou po jeden stupeň nad nulou, což k tvorbě ledovky přispívá. Všechny úseky silnic jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností.

Na cestách první třídy sníh většinou po chemickém ošetření roztál, na některých komunikacích druhé a třetí třídy ale zůstává ležet. Platí to zejména pro silnice ve vyšších horských polohách a pro méně frekventované cesty.

Na Vysočině už několik hodin sněží

Všechny silnice včetně úseku dálnice D1 jsou tam však sjízdné. Dálnice D1 je holá, mokrá a sjízdná bez omezení. Na silnicích všech tříd na Pelhřimovsku leží rozbředlý sníh. Silnice jsou tam sjízdné se zvýšenou opatrností. Ostatní vozovky v kraji jsou mokré a sjízdné bez omezení.

Kamiony mají na zasněžených silnicích problémy

U Aše se po smyku převrátil německý kamion. Na Ašsku se srazilo také nákladní auto se sanitkou. Nehody naštěstí skončily bez zranění lidí.

Podle silničářů si řidiči podle GPS zkracují cestu a kašlou na značky. Využívají i silnice, které pro ně nejsou stavěny. To je případ silnice z Jáchymova na Boží Dar v Krušných horáchne bo silnice z Podstrání na Krásno ve Slavkovském lese. Tady se nesmí kvůli ochraně vzácných rostlin používat posypová sůl. Během dne tu provoz na delší dobu zablokovaly postupně čtyři kamiony. Ke smůle ostatních řidičů se muselo čekat na jejich vyproštění.

Sněhový poprašek už včera pokryl celou Šumavu, první sníh hlásili z Železné Rudy i Churáňova. Jednalo se sice pouze o slabý poprašek, jenže dnes a během dalších dní má napadnout více než deset centimetrů. Řidiči, kteří se chystají do hor, by měli dbát zvýšené opatrnosti. Aktuální dopravní situaci mohou sledovat také online na internetu.

Pokud vydrží chladné počasí, první lyžařské areály v Plzeňském kraji by chtěly spustit provoz nové zimní sezony zřejmě o prvním prosincovém víkendu. I když na Šumavě drobně sněží, sněhu je zatím málo. Vlekaři předpokládají, že se  budou muset spolehnout na technicky vyrobený sníh.