Diag Human nevzdává boj o česká umělecká díla

Praha - Rakouský právník společnosti Diag Human Eugen Salpius se odvolal proti verdiktu vídeňského soudu, který zrušil exekuci vypsanou na trojici českých uměleckých děl kvůli sporu firmy s Českou republikou. Týdeníku Ekonom potvrdil odvolání Diag Human ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda se tak do České republiky v nejbližší době nevrátí. Rakušané nedávno nepravomocně uznali nárok firmy Diag Human na více než desetimiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou, obrazy a plastika skončily v depozitním skladu soudu. ČR se proti rozhodnutí odvolala a soud exekuci zrušil.

„Jako velkou komplikaci to nevnímáme. Napíšeme k tomu své vyjádření a očekáváme, že soud potvrdí své rozhodnutí o zrušení exekuce,“ uvedl Kotris. Podle verdiktu soudu z 1. července mají umělecká díla imunitu „výsostně kulturního majetku, který není určen k prodeji“. Umělecká díla, která byla zapůjčena na výstavu ve Vídni, skončila v depozitním skladu soudu koncem května. Soud po odvolání uznal argumenty české strany a umělecká díla z exekuce vyloučil. Vycházel přitom z Úmluvy OSN o jurisdikční imunitě států a jejich majetku, která sice zatím nenabyla účinnosti, ale v rámci obyčejového práva je pro státy závazná. 

„Zmíněné rozhodnutí neřeší otázku vykonatelnosti konečného rozhodčího nálezu ze srpna 2008,“ doplnila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová. Pro Diag Human je podle právního zástupce firmy Jana Kalvody případné potvrzení verdiktu ohledně nálezu „nesrovnatelně podstatnější otázkou“ než verdikt vztahující se k uměleckým dílům. Rozhodci v roce 2008 společnosti Diag Human přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Právě na základě jejich nálezu rozhodoval i vídeňský soud. Uznal, že je konečný a „vykonatelný“. Česko ale nepovažuje nález za pravomocný a tvrdí, že arbitráž stále pokračuje. Proti nálezu si totiž Česko podalo žádost o přezkum. Přezkumné řízení začalo a ještě v něm nebylo vydáno rozhodnutí.

Vydáno pod