Z loterií, na které poslanec dohlížel, dostala jeho matka miliony

Praha - Dva a půl milionu korun z hazardu skončilo v rodině exposlance ČSSD a bývalého šéfa státního dohledu nad loteriemi Pavla Němce. Darem je dostala soukromá lékárna, za kterou stojí Němcova matka. Na případ upozornily Hospodářské noviny (HN). O penězích se předpokládalo, že je loterijní firmy odvedly na charitu. Dárcovské firmy tvrdí, že o rodinné vazbě na Němce nevěděly.

Podle deníku jde poprvé o situaci, kdy finance zákonem určené na veřejně prospěšné účely končí u firmy s vazbou na bývalého vysokého politika. Jednatelka lékárny Helena Kulinová, která v té době zastávala zastupitelskou funkci za sociální demokraty v Mohelnici, se brání vysvětlení, jak finance získala, případně jakou roli v celé záležitosti sehrál její syn.

Nejvíc peněz dostala podle informací HN lékárna od firmy Synot Tip, vedle které přispěly ještě společnosti AGH VLT, Auto Games a Bonver Win. „Rozhodně jsem s ničím nepomáhal, ani nikam nevolal,“ cituje deník slova bývalého poslance ČSSD. O dotaci firmy rozhodly už v roce 2009, v témže roce předkládal Němec třeba novelu loterijního zákona (spolu s Bohuslavem Sobotkou).

Firmy svorně tvrdí, že o spojitosti Němce a jeho matky nic netušily. Mluvčí Synotu Magda Pekařová se pro HN vyjádřila s tím, že o rodinné vazbě bývalé hlavy státního dohledu nad loteriemi a obdarované slyší prvně.