Soud poslal romského mladíka za rasistický útok na 10 let do vězení

Ústí nad Labem – Krajský soud v Ústí nad Labem poslal 16letého romského mladíka na 10 let do vězení. Podle obžaloby totiž brutálně zbil tehdy 12letého chlapce. Soud jeho čin vyhodnotil jako rasistický. Mladík se měl navíc dopustit pohlavního zneužití, znásilnění, loupeže, vydírání a pokusu o vraždu. Na týrání chlapce se měl podílet ještě jeden spolupachatel, toho ale soud nepotrestal, protože mu v době napadení ještě nebylo 15 let. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Incident se odehrál na konci dubna v Krupce na Teplicku. Dvanáctiletému chlapci se stýskalo po matce, a tak se pěšky vydal z dětského domova v Duchcově do Ústí nad Labem, kde matka žije v azylovém domě. U nádraží v Bohosudově ho ale napadli dva romští mladíci a chtěli po něm peníze a mobil. Když zjistili, že chlapec nic nemá, tak ho odvlekli několik set metrů k potoku, kde ho znásilnili a přes hodinu bolestivě mučili.

Po útoku nechali chlapce ležet na louce bez pomoci, život mu zřejmě zachránilo jen to, že se dokázal doplazit zpátky na nádraží do Bohosudova. Soudní znalec konstatoval, že pokud by chlapec nenašel pomoc do 3-6 hodin, tak by zřejmě zemřel.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Chlapec skončil na jednotce intenzivní péče, měl zlomené žebro, zakrvácenou hrudní dutinu, natrženou slezinu a řadu dalších zranění. Soudkyně Kamila Elsnicová označila jejich jednání za jednoznačný lynč. Během útoku prý útočníci chlapci řekli, že mu udělají to samé, co dělal Hitler cikánům.

Hoch podle soudu patří v dětském domově k nejslušnějším a jako jeden z mála svěřenců studuje na osmiletém gymnáziu. Soudní znalec shledal u napadeného IQ 111, nikdy s ním prý nebyly kázeňské problémy. Dnes však podle soudu nese těžké psychické následky a bere antidepresiva.

Naproti tomu odsouzený je negramotný, podle znalce má IQ 41, a je tedy klasifikován jako imbecil. „Ale i imbecilovi musí být jasné, že takový útok na kluka, který má 35 kilo, může způsobit smrt,“ uvedla dnes v odůvodnění rozsudku soudkyně Kamila Elsnicová. S ohledem na jeho retardaci a prostředí, v němž vyrostl, není naděje na převýchovu, konstatoval znalecký posudek. I proto dostal maximální možný trest. Advokát odsouzeného mladíka se však proti rozsudku zřejmě odvolá, protože mu trest přijde příliš přísný.

Druhý útočník stíhán není, patnácté narozeniny totiž oslavil až v září. V
současnosti je v nápravném zařízení v Chrastavě a jdou o něm velmi
negativní reference. Vyhrožuje prý smrtí sestrám i chovancům. "Je otrlý,
neštítí se ničeho. Troufám si říct, že ho tu brzy uvidíme v jiné roli,"
uzavřela soudkyně.