Ukrajinský exministr Danylyšyn zůstává v české vazbě

Praha - Někdejší ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, jenž je na Ukrajině obviněn ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek a zhruba před měsícem byl zadržen v Česku na základě mezinárodního zatykače, i nadále zůstává v české věznici. Vrchní soud v Praze totiž nevyhověl jeho stížnosti proti vzetí do předběžné vazby.

Česká policie muže zadržela 18. října, o dva dny později jej městský soud poslal do předběžné vazby. Jeho stížností proti tomuto rozhodnutí se vrchní soud podle Lhotákové zabýval 9. listopadu v neveřejném zasedání. Danylyšyn dříve také požádal městský soud o propuštění z vazby a nabídl peněžitou kauci ve výši 250.000 korun. Vedle toho i písemný slib, že se nepokusí uprchnout a záruku jiných lidí. Soud o žádosti podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové rozhodl neveřejně minulé pondělí. I v tomto případě dosud podle mluvčí nebyl Danylyšynovi doručen překlad rozhodnutí, výsledek tak neprozradila.

Státní zástupkyně zatím nerozhodla, zda podá návrh na mužovo vydání. „Nadále probíhá předběžné šetření. Státní zástupkyně nyní plánuje jeho výslech a shromažďuje další podklady potřebné k rozhodnutí,“ řekla dnes mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, v jejíž vládě Danylyšyn působil, koncem minulého týdne uvedla, že exministr v Česku požádal o politický azyl. „Jeho žádost podporujeme,“ citovala Tymošenkovou agentura Interfax-Ukrajina. Ministerstvo vnitra to odmítlo potvrdit. „S ohledem na ochranu osobních údajů nemůže ministerstvo sdělovat informace o azylovém řízení,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Malá.

Vydáno pod