ČSSD by snížila náklady na provoz zdravotních pojišťoven

Praha - Více peněz pro zdravotnictví by se dalo podle opoziční ČSSD získat snížením provozních nákladů zdravotních pojišťoven a změnou přerozdělování pojištění. Stínový ministr zdravotnictví sociální demokracie David Rath dnes novinářům řekl, že zdravotnictví by tím mohlo poměrně rychle dostat asi 20 miliard korun navíc. Ředitel největší zaměstnanecké pojišťovny, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, Jaromír Gajdáček Rathovy propočty zpochybnil.

Rath: I pojišťovny by měly šetřit

Na provoz pojišťoven jde podle Ratha letos asi deset miliard. Soudí, že i pojišťovny by měly šetřit a mohl by se jim snížit limit na provoz na polovinu. „Za dva až tři měsíce by vláda měla pět miliard na platy a provoz nemocnic,“ uvedl. Podle něj jsou mnozí úředníci pojišťoven „i za korunu drazí“ a „tlusté pijavice“, jak je nazval, prý dál tloustnou.„Podle dohody s ministerstvem loni i letos dáváme deset procent z provozních peněz na základní fond, ze kterého platíme péči. Měli by si to laskavě odečíst a nedávat taková hausnumera,“ řekl Gajdáček. Pojišťovny mohou dát na provoz 3,5 procenta vybraného pojistného, dávají nejvýše tři.

Stínový ministr zdravotnictví poukázal na to, že na účtech zaměstnaneckých pojišťoven leží 14 miliard korun. Kdyby ministerstvo změnilo koeficienty přerozdělování peněz ze zdravotního pojištění mezi pojišťovny, musely by peníze použít na péči. „Ministerstvo by to mohlo udělat samo a rychle,“ podotkl Rath. Podle Gajdáčka to je „scestná informace“, změnou přerozdělení se do systému žádné další peníze nedostanou. Přerozděluje se 100 procent vybraného pojistného, dříve to bylo jen 60 procent, zbytek patřil pojišťovně, která ho vybrala. Ředitel potvrdil, že na počátku roku byly na účtech rezervy 14 miliard, v průběhu roku klesly na polovinu, ta se spotřebuje příští rok. „Musíme jako zodpovědní hospodáři myslet i na rok 2011, nemůžeme peníze utratit hned,“ řekl.

ČSSD by sloučila některé zdravotní pojišťovny a zvýšila platby za státní pojištěnce pro příští rok o pět procent. Ke slučování Gajdáček uvedl, že tím se ušetří nejvýš „jedno auto a plat ředitele“.

Lékaři hrozí výpověďmi

Zdravotnictví bude čelit největším dopadům hospodářské krize příští rok, shodují se odborníci. Řada nemocničních lékařů hrozí kvůli údajně nízkým platům výpovědí. Vláda jim několikrát vzkázala, že peníze na mzdy nyní nemá a pomůže až reforma.

Podle Ratha se krajským a městským nemocnicím už letos snížily úhrady a propadají se do dluhů. Ministerská vyhláška, která pro příští rok krátí úhrady o dvě procenta, situaci podle stínového ministra ještě zhorší. „Lze čekat, že nemocnice nejenže nebudou mít peníze na zvýšení platů lékařů, ale ani na provoz,“ dodal Rath.