V Německu budou povinné zimní pneumatiky

Berlín - V Německu zavedli povinné zimní pneumatiky. Vyjet tak od příštího týdne na zasněženou nebo zledovatělou silnici s letními pneumatikami se tam může prodražit. Horní komora německé parlamentu, Spolková rada, dnes schválila novelu vyhlášky, která zavádí povinné používání zimních nebo univerzálních pneumatik při sněhu, náledí nebo břečce na jakékoliv vozovce. Kdo nařízení neuposlechne, riskuje pokutu 40 eur. Upravená pravidla se vztahují na všechny druhy motorových vozidel včetně motocyklů a mají v Německu začít platit od 1. prosince.

Německá vyhláška dosud pouze přikazovala, že řidič má mít „vhodné pneumatiky“ vzhledem k podmínkám na silnici. Kvůli tomu označil v červenci vrchní zemský soud v dolnosaském Oldenburgu udělování pokut za „nevhodné obutí“ auta jako protiústavní, neboť ho norma podle něj nedostatečně jasně definovala. Ministerstvo dopravy proto vypracovalo novelu, která řidičům nařizuje při zimních podmínkách na vozovce přezout na zimní pneumatiky nebo mít celoroční.

Už před dnešním hlasováním se ale v Německu ozývali kritici, podle nichž některé nejasnosti ve vyhlášce přetrvávají, například odkdy je komunikaci možné považovat za kluzkou nebo jak velké množství sněhu musí silnici pokrýt. Německé autokluby zase požadovaly přesné definování vlastností zimní výbavy, neboť ty si zatím určují výrobci sami.

Až dosud německá policie nevhodné obutí auta trestala pokutou 20 eur. Podle nových pravidel se její výše zdvojnásobuje. Pokud řidič s letními gumami zablokuje provoz, hrozí mu za to finanční postih 80 eur.

V České republice musejí řidiči povinně používat zimní pneumatiky na označených úsecích silnic a dálnic od začátku listopadu. V Česku podle statistik auto na zimu přezouvá kolem 60 až 70 procent řidičů.

Vydáno pod