Česko i celá Evropa jsou pod sněhem, lidé umírají

Praha - Sníh pokryl velkou část starého kontinentu. Způsobil problémy v dopravě, v Česku na zledovatělých silnicích bouraly desítky aut. V jiných zemích si zima vyžádala i lidské životy. Během dne zahynulo nejméně devět lidí. V Česku bude od nedělního večera silně sněžit, meteorologové varují před kalamitou. Do pondělního rána napadne pět až dvacet centimetrů sněhu. V pondělí bude sněžení od jihu ustávat, ale v severních oblastech může ještě nasněžit 15 centimetrů a na horách na severu a severovýchodě až 30 centimetrů. V horách se budou tvořit sněhové jazyky. Meteorologové doporučují řidičům nevyjíždět, pokud to nebude nutné. Podrobnosti ke sjízdnosti jednotlivých silnic a dálnic naleznete zde.

Dopravu v Jihomoravském kraji komplikovaly sněhové přeháňky, viditelnost byla na některých místech snížena a některé silnice pokrývaly zbytky rozbředlého sněhu. Zasněžené i mokré silnice byly nebezpečné, u Blanska se dopoledne srazila dvě auta, při nehodě utrpělo pět lidí těžká zranění.

Sněhové srážky komplikovaly dopravu i v Moravskoslezském kraji.Řadu řidičů počasí zaskočilo, výsledkem bylo i zvýšení počtu nehod v krajském městě. „Od půlnoci do jedenácté hodiny jsme zaznamenali celkem 7 dopravních nehod, většinou lehčího rázu. Jde zhruba o poloviční nárůst v počtu dopravních nehod oproti běžné situaci,“ upozornila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Zima přišla do Evropy

S přicházející zimou se potýká velká část Evropy. V Rakousku sice vážnější problémy nenastaly, sněhová nadílka, která zemi zasáhla, je ale bohatá. V Alpách přes noc napadlo až čtvrt metru sněhu, do nedělního rána očekávají meteorologové dalších 30 centimetrů.

Pravá zimní kalamita postihla Velkou Británii. Husté sněžení zasáhlo především sever ostrova – Skotsko a severní Anglii – a také Severní Irsko. Sníh padá i nadále, do neděle má ve Skotsku přibýt dalších deset centimetrů. Kvůli sněhu policie vyzvala řidiče, aby na silnice vyjížděli jen v nejnutnějších případech. Kvůli počasí také byly zrušeny plánované dostihy v Newcastlu a v Towcesteru stejně jako jeden zápas fotbalového skotského poháru.

Začínající zima stála během soboty život devět lidí. Čtyři z nich zahynuli v lavině, která se sesunula na severu Itálie.

  • Dopravní nehoda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2133/213232.jpg
  • Sypač autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2133/213233.jpg