Bezlepková dieta – zhouba pro peněženku

Praha – Nesnášenlivost lepku – celiakie – je potíž nejenom pro člověka, kterého postihne, ale také pro jeho peněženku. Pojišťovny nehradí nemocným lidem nákup drahých bezlepkových potravin, které nejsou vyrobeny z pšenice, ječmene, žita nebo ovsa, zdravotní problém tak výrazně zasahuje do peněz. Aby se náklady alespoň trochu snížily, pořádají celiaci trhy bezlepkových výrobků za velkoobchodní ceny. Celiakií je postiženo asi jedno procento lidí, z nich ale jen desetina o svých problémech skutečně ví.

Příznaky nesnášenlivosti lepku nejsou výrazné. „Byl hodně nemocný, hubený, podvyživený, bledý,“ popsala Daniela Škaloudová potíže svého syna, u kterého lékaři nemoc objevili před dvěma lety. Teď musí malý Nikita dodržovat přísnou dietu. Školní jídelna ho nedokáže obsloužit, takže do školy nosí krabičky s jídlem nebo hned po škole musí domů na oběd. „Mohl jsem jíst normální řízek – teď můžu bezlepkový, ale to není ono,“ postěžoval si chlapec.

Protože pojišťovny – na rozdíl třeba od Slovenska – na nákup bezlepkových surovin nepřispívají, musí se lidé trpící celiakií poohlížet po levných způsobech, jak se k bezpečným potravinám dostat. Nabídl jim je i poslední ročník Trhu bezlepkových potravin. „Určitý typ bezlepkové mouky tady koupíte za 90 korun, v obchodě nebo ve zdravé výživě až za 130 korun,“ poukázala Eliška Dufková ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Z bezlepkových surovin je také potřeba vařit a péct jinak, na trhu si proto lidé vyměňují také recepty. „Je třeba vědět, že nemůžu udělat hovězí polévku s nudličkami a bezlepkáři ji dát jen řídkou bez nudliček – lepek je všude,“ uvedla autorka bezlepkové kuchařky Alexandra Koukolová.

Když totiž člověk s celiakií dietu nedodržuje, hrozí mu vážné problémy. „Imunitní systém se postupně vyčerpává, takže se vyvíjí řada komplikujících onemocnění včetně zvýšeného výskytu zhoubných nádorů,“ upozornil gastroenterolog z Ústřední vojenské nemocnice Praha Přemysl Frič.

Na předvánočním bezlepkovém trhu nechybělo samozřejmě bezlepkové cukroví. Další trhy chystá Společnost pro bezlepkovou dietu na jaro, kdy nákupy potravin doplní přednášky dietologů a lékařů.