Bezohlednost by mohla řidiče připravit o auto, splácet by mohli miliony

Praha - Soud s Lubošem Lacinou, který vytlačil z dálnice pomaleji jedoucí auto, opět otevřel otázku bodového systému a trestů pro agresivní řidiče. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) by chtěl do března vypracovat komplexní úpravu zákona, která by více odstupňovala tresty za dopravní přestupky. Pokuty by podle něj mohly být odstupňovány podle příjmů. Bezohlední řidiči by mohli přijít o auto nebo zaplatit pokutu v řádu milionů. Komplexní novela by rovněž měla z české legislativy vymazat institut osoby blízké.

„Já jsem pro, aby agresivita řidičů byla trestána maximálně přísně,“ prohlásil v dnešních Otázkách Václava Moravce Bárta. Pokuty za přestupky by ale podle něj měly být proporcionální. „Mezi tím, že člověk půjde do vězení, a mezi tím, že přijde o řidičský průkaz, je veliká díra. Tam patří pokuty v řádech milionů korun za to, když bude kupříkladu řidič agresivní a třeba nezpůsobí ohrožení života,“ zdůraznil. Agresivní řidič by tak mohl svůj přestupek splácet po zbytek života a musel by se obejít bez drahých dovolených, nemohl by si koupit například byt.

Řešení přestupků se zjednoduší

„My máme ambici z přestupkového zákona přesunout všechny přestupky do samostatného speciálního zákona,“ uvedl Bárta s tím, že o běžných přestupcích by se nemělo administrovat na 30 stránkách, měly by být vyřizovány na místě.

Až milionové pokuty odstupňované podle výše příjmu ale nebudou jedinou novinkou, kterou chce Bárta do komplexní úpravy zahrnout. Usnadnit chce také rozhodování správních úřadů v oblasti pokut. To se totiž mnohdy táhne, úřady jsou přetížené a řada neukázněných řidičů nakonec trestu unikne, protože o něm nedokáží úředníci rozhodnout ve stanovené roční lhůtě.

Na problémy s přetížením úřadů upozornil ředitel Dopravní policie Leoš Tržil. „Dochází k tomu, že správní orgány nestíhají projednávat množství přestupků, které jsou jim zasílány, a to i v návaznosti na stávající legislativu,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. V roce 2009 se tak nestihlo projednat 30 až 40 procent přestupků. Podle Bárty to otvírá velký prostor pro korupci.

Řidiči by se už neměli vymlouvat na osobu blízkou

Z českých zákonů chce šéf resortu dopravy navíc definitivně vymazat institut osoby blízké, na který řidiči hojně hřeší například při překročení maximální povolené rychlosti. I tady je ale podle Bárty nutné dbát na proporcionalitu, jinak by totiž mohlo hrozit, že úpravu nakonec zruší Ústavní soud. „My musíme vykalibrovat, aby mírnost při nejednoznačné identifikaci řidiče byla řekněme jen o 10, možná o 7 procent menší než při jednoznačné identifikaci,“ připomněl.

Na vymazání institutu osoby blízké z českých zákonů je podle předsedy Asociace krajů ČR a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) připravena i opozice. Zároveň hejtman ministrovi poradil, aby se při tvorbě zákona inspiroval v zahraničí.

Leoš Tržil
Zdroj: ČT24