Praha chce dostat hazard pryč z metra – zatím marně

Praha – Pražský dopravní podnik již rok neúspěšně usiluje o odstranění heren z prostorů stanic metra. Úředníci dostali za úkol, aby všem nájemníkům postupně vypověděli smlouvy, což se však ukázalo jako nelehký úkol. Již podepsané dokumenty totiž hernám zajišťují fungování minimálně na 3 až 5 let. Samotní provozovatelé se navíc z metra stěhovat nehodlají. Z původních 22 jich proto v metru stále zůstává 19.

Od začátku roku 2010 přistoupili na požadavek dopravního podniku tři provozovatelé herních automatů. Dohodou odešli nájemci ze stanic Rajská zahrada, Letňany a Můstek na trase B. Jednou z heren, která už měla z vestibulu metra zmizet, je provozovna ve stanici Vysočanská. Stojí navíc přímo naproti hlavnímu sídlu dopravního podniku. Na začátku března podnik odeslal dopis, který si provozovatel převzal, zrušit hernu však odmítl s ohledem na platnou smlouvu, která stále platí.

S podobnou odpovědí se podnik setkal i z herny ve stanici Luka. Tamější provozovatel má smlouvu platnou do roku 2019. „Nevidíme důvod, proč odcházet. Máme platnou smlouvu, dopravní podnik se na to snaží jít silou, my jsme ale dost silná firma,“ vzkázal zástupce firmy Richard Chlad.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Právníci dopravních podniků proto stojí před nelehkou situací, neboť většina uzavřených smluv je na dobu určitou, a navíc i na 10 až 15 let dopředu. Některé herny proto mají své místo u metra smluvně zajištěno do roku 2023. „Svázat se na deset, patnáct let s nějakým subjektem je přinejmenším velmi odvážné. Možnosti skončení nájmu na dobu určitou jsou opravdu velmi omezené,“ komentoval právník Václav Mrzena.

Česká televize navíc před několika měsíci zjistila, že dopravce uzavíral smlouvy v době, kdy mu to město jakožto vlastník zakázalo. „Pan generální ředitel musí objasnit, proč podepsal smlouvy, ačkoli věděl, že město již více jak tři roky pracuje na tom, aby byl regulován na území hlavního města hazard,“ namítal tehdy náměstek primátora Rudolf Blažek.

V současnosti však náměstek tehdejší výroky mírní. Vysvětluje to faktem, že ředitel podniku všem firmám předložil výpovědi. „Všem 6 hernám, kterým byly v posledních letech uzavřeny smlouvy, jsou vypovězeny. Tři skončily, tři jsou ve výpovědi,“ uvedl Blažek. Pokud provozovatelé na dohodu nepřistoupí, skončí celý spor zřejmě u soudu. Někteří nájemci by odešli totiž jen v případě, že by dostali odstupné. Za jednu hernu by ale mohl dopravní podnik podle Rudolfa Blažka platit až šest milionů korun.

  • Herny v metru - rok 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2134/213381.jpg
  • Herna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2134/213379.jpg