Diáře či dárková pera za statisíce nikdo na ministerstvu vnitra neviděl

Praha - Resortní organizace Zařízení služeb ministerstva vnitra (ZSMV) nakupovala pro vnitro za stovky tisíc ročně diáře, bloky, dárková pera, svítilny, sady nářadí či šroubováků, předměty však nikdy nedorazily. „Vnitro za ně zaplatilo a peníze už pak nikdo neviděl,“ uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Systém prý fungoval delší dobu. Současné vedení ministerstva na něj přišlo až teď při kontrole.

Zboží za statisíce na vnitro nikdy nedorazilo, ačkoliv majitelka kutnohorské firmy AP Reklama Alena Puchýřová říká, že „pracovníci ZSMV si pro ně jezdili přímo k ní,“ uvedla MfD.

Ministr vnitra Radek John (VV) deníku řekl, že o „nepřijatelných praktikách a plýtvání penězi na ZSMV dostal v poslední době řadu signálů“. Považuje prý za nepřípustné, aby se v příspěvkové organizaci vnitra mrhalo penězi ve velkém, zatímco se snižují kvůli škrtům platy zaměstnancům.

Johnův ekonomický náměstek Jiří Franc srovnává zařízení služeb s molochem, v němž se problematicky eviduje majetek, zneužívají se služební vozidla a proplácení faktur „nemá daleko k džungli“. „Ta instituce je ekonomicky v zoufalém stavu,“ řekl deníku Franc.

Náměstek ministra Jiří Franc:

„Co také čekat od podniku, v němž se každý s každým zná a každý je každému díky vzájemným dohodám nějak zavázán. Takové poměry pak umožňují téměř cokoliv.“

Úředník, který „mluvil“, byl zmlácen

ZSMV podle deníku pro ministerstvo zajišťuje nákupy aut, nábytku a opravuje i policejní služebny. O jeho praktikách svědčí prý i jiný fakt. „Když MfD nedávno popsala chování jeho pracovníků, jeden z úředníků ZSMV byl podle důvěryhodných informací redakce brutálně zmlácen,“ píše MfD. Jeden z útočníků podle deníku na bitého úředníka křičel: „Snad už budeš držet hubu“. Zmlácený muž trestní oznámení na neznámého pachatele po dvou týdnech stáhnul, důvodem byl prý strach.

Podle MfD organizace poskytovala vedení ministerstva víc než servis - například nadstandardní vybavení kanceláří, bleskový servis služebních vozidel ministrů a jejich náměstků. Prý platila nepsaná dohoda: Vy nebudete do našeho provozu šťourat a na oplátku pak dostanete vše, co bude možné. Bývalý ředitel ZSMV Oldřich Vytiska se k situaci nevyjádřil, není k zastižení.

Zařízení služeb ministerstva vnitra (ZSMV) je příspěvková organizace tohoto resortu, má 1 300 zaměstnanců. Ředitele organizace jmenuje a odvolává ministr vnitra. Nový šéf ZSMV Tomáš Homola ujišťuje, že organizace se zásadně změní a zeštíhlí. Audit prý spolehlivě ukáže na příčiny značných ztrát a viníky plýtvání.