Policisté dostali od Norska miliony na boj se zločinci z východu

Praha – Policie zapojila do boje proti cizojazyčným mafiím v ČR především nové počítače, analytické programové vybavení a intenzivnější školení elitních policistů. Cizojazyčné mafie podle kriminalistů čím dál úspěšněji pronikají mezi zdejší podnikatele, což jim umožňuje čistit výnosy ze zločinu. Asi 11,7 milionu korun na projekt zlepšení boje proti zločineckým strukturám, který se soustředil především na organizované skupiny Vietnamců, Mongolů a Ukrajinců, získali policisté od norského fondu. Celkem stál projekt 552 000 eur (zhruba 13,8 milionu korun).

Policisté se zaměřují na gangy ze zemí bývalého východního bloku, Balkánu a Asie. Metody gangsterů se v poslední době mění, ubylo brutality, zločinecké skupiny se proměňují v podnikatelské skupiny. „Dávají se cestou ekonomické trestné činnosti bílých límečků,“ řekl pro ČT ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Tak např. některé ruské, ukrajinské či arménské skupiny perou špinavé peníze přes restaurace a obchody, provozují hlídací služby, podnikají v dopravě a obchodují s pohonnými hmotami. Nad nimi tradičně působí tzv. „vor v zakoně“, jakási obdoba sicilského kmotra. „Sami inklinují k tomu, že by měl být někdo, kdo by spory mezi nimi řešil,“ říká mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Jedním z těchto vorů je podle kriminalistů Adranik Soghojan. V listopadu ho pražský městský soud nepravomocně zprostil obžaloby z přípravy vraždy arménského podnikatele, protože scházely důkazy. Mnoho vorů v zakoně skončilo ve střední Evropě poté, co je ze svého území vytlačila ruská policie. Podle ÚOOZ je složité těmto lidem prokázat trestnou činnost. Nejde totiž o lidi, kteří drží zbraň, nebo se trestného činu osobně účastní. Získat svědka proti autoritě podsvětí může znamenat i trest smrti.