Pardubický obvod nemá starostu, nynějšího zadrželi kvůli uplácení

Pardubice - Zastupitelé třetího pardubického obvodu se sejdou v úterý 7. prosince na mimořádném zasedání kvůli zadržení starosty Jána Kasiče (ČSSD). Ten se podle televize Prima pokoušel uplatit její štáb a novináře Janka Kroupu, kteří o starostovi připravovali investigativní reportáž do svého pořadu. Kasiče by měl v čele obvodu nahradit někdo jiný.

Z funkce starosty pardubického obvodu chtějí jeho zastupitelé odvolat Jána Kasiče co nejdříve. „Na základě toho jsem vydal pokyn ke svolání mimořádného zastupitelstva, uskuteční se příští týden,“ uvedl pro ČT místostarosta Jaroslav Cihlo (Sdružení pro Pardubice). Obvodní zastupitelé se v úterý 7. prosince pokusí zvolit nového starostu, místostarosta Cihlo je připraven na post starosty kandidovat.

Mluvčí pardubické ČSSD Miloslav Kučera:

„Zastupitelský klub ČSSD hodnotí situaci jako selhání jedince, a proto vyzývá Jána Kasiče k odstoupení ze všech veřejných funkcí.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Kasiče a vydavatele pardubického občasníku Patriot Svatopluka Kodeta zadrželi v pondělí policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Televize své tvrzení o uplácení doložila záběry skryté kamery, kde je údajný úplatek předáván. Peníze měly podle televize novinářům „zalepit ústa“.

Sociální demokraté se už od Kasiče distancovali, chystají se pozastavit jeho členství ve straně. „Dáme návrh okresnímu výkonnému výboru na pozastavení členství,“ uvedl mluvčí pardubické ČSSD Miloslav Kučera. Pardubická ČSSD Kasiče vyzvala také k odstoupení ze všech veřejných funkcí.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v tiskovém prohlášení dnes sdělil, že Kasič by podle něj měl do řádného policejního vyšetření pozastavit členství v ČSSD. Pokud se podezření ukážou jako pravdivá, měl by se vzdát všech svých veřejných funkcí, uvedl Sobotka.

Kasič byl podle serveru www.cibulka.com před rokem 1989 příslušníkem Veřejné bezpečnosti a 17. září 1983 zakázal rockový koncert v pohostinství v Kuněticích na Pardubicku. Návštěvníkům však dovolil setrvat v restauraci, ale okolo 23:00 přijeli další policisté a s pomocí psů účastníky rozháněli. Přitom byli někteří zadrženi a později bylo několik z nich odsouzeno. Kasič účast na zásahu připustil, ale hájil se tím, že mu to nikdy nebylo kladeno za vinu a že odsouzení z tohoto případu, kteří se po pádu komunismu opět obrátili na soud, se svou žalobou neuspěli.

Vydáno pod