Reportéři ČT: Lékárníci doplatili na výměnu brněnských nemovitostí

Brno – Před čtyřmi lety proběhla kontroverzní směna městského majetku v Brně. Zastupitelé se tehdy rozhodli získat zchátralý palác Jalta, kam chtěli nastěhovat své úředníky a výměnou nabídli majiteli Jalty pět lukrativních nemovitostí. V jednom ze směňovaných historických domů tehdy provozovali lékárnu soukromníci. Ti tak s novým majitelem přišli o lékárnu a navíc se teď ještě soudí o vybavení lékárny a nájemné, které po nich noví majitelé zpětně požadují.

V devadesátých letech se lékárníci Halámková a Pacold rozhodli společně provozovat historicky nejstarší lékárnu v Brně s představou, že jednou odkoupí celý dům, aby lékárna patřila jim. Lékárnu U Červeného raka postupně dávali dohromady, a aby udrželi provoz, tak opakovaně žádali o prodej celého domu. Magistrát města jim ale nevyhověl, protože dům je historickým majetkem města.

V roce 2005 se ale dům, kde byla právě tato lékárna, stal předmětem podivuhodné výměny. Tehdejší zástupci města v čele s ODS totiž tento dům s dalšími čtyřmi nemovitostmi vyměnili za palác Jalta. Než se ale na finální výměnu dostalo, figuroval v procesu místní podnikatel Miroslav Lekeš. Ten totiž nabídku města trumfnul o milion korun a pálac Jalta koupil za šedesát šest milionů korun.

O pár měsíců později ji ale městu nabídl, a to o dvanáct milionů dráž, tedy za 78 milionů korun. Nedostal ovšem peníze na ruku, ale pět lukrativních nemovitostí z městského majetku, které oficiálně nebyly na prodej - dva domy v centru města, z toho jeden s lékárnou U Červeného raka, dům nedaleko vily Tugendhat a dva pozemky v žádaných lokalitách. Městu pan Lekeš ještě doplatil osmnáct milionů korun a lékárníci Halámková a Pacold dostali okamžitě výpověď.

Pochybnosti o této směně se objevily už při jejím projednávání v prosinci 2005, nicméně směna v zastupitelstvu nakonec v tajném hlasování prošla. Ve věci lékárny zastupitelé schválili věcné břemeno, kdy lékárna musí být v provozu po dobu nejméně dvaceti let. Lékárna sice v domě funguje i po odchodu původních lékárníků, nájem však inkasuje nový majitel, nikoli město. „Odhlasovalo se věcné břemeno na 20 let a chápal jsem to tak, že město bude určovat, kdo tam bude,“ popisuje tehdejší rozhodnutí zastupitel města Brna Mojmír Vlašín.  

Vojtěch Halámek, manžel lékárnice

„Co by se stalo, kdyby směnná smlouva byla zrušena? Já si to, bohužel, dovedu představit. Protože když jsem žádal jednoho krajského radního, aby v té věci intervenoval, tak mně řekl, že intervenovat nemůže, protože by zničil sebe, svou ženu, svoje děti, a že by ho možná i zabili. A shodou okolností byla varována už i naše advokátka.“

V samotném vyhotovení smlouvy se ovšem objevuje technická oprava, která poněkud mění původně odhlasovanou formulaci, která je podle Vlašína protiprávní. Výsledkem je tak to, že město přišlo o nájemné, které z lékárny po dobu dvaceti let mohlo mít. „Z tohoto pohledu by smlouva mohla býti prohlášena za neplatnou. Neboť starosta obce, v tomto případě primátor, vlastně neplní to, na čem se usneslo zastupitelstvo města Brna,“ vysvětluje nezávislý právník Miroslav Duda.

Celá kauza už byla několikrát soudem odložena. Pan Lekeš se Reportérům ČT k případu odmítl vyjádřit. On i další majitel domu dnes po lékárnících soudně vymáhají nájem přes čtyři miliony korun. To má údajně být ušlý zisk kvůli tomu, že v lékárně zůstali i po výpovědi a nájem platili městu. Lékárníci naopak výpověď považují za neplatnou a domáhají se toho, aby soud zrušil celou výměnu majetku mezi městem a panem Lekešem. U Městského soudu v Brně lékárníci zatím neuspěli, ale hodlají se odvolat.

„My jsme tu lékárnu spravili. Ve chvilce, kdy jsme ji spravili, tak nás vykopli.  A dnes po nás chtějí čtyři miliony jako ušlý zisk. To je prosím pěkně to, co nám udělalo město,“ konstatuje smutně pan Halámek.

Bývalý primátor města Brna Richard Svoboda
Zdroj: ČT24