Tři lidé měli ošidit stát při dovozu pohonných hmot o 243 milionů

Praha - Kriminalisté spolu s celníky zadrželi minulý týden skupinu tří lidí, kteří podle nich při dovozu pohonných hmot z Rakouska a Německa ošidili stát na daních o nejméně 243 milionů korun. Údajní pachatelé pocházejí z Chorvatska, Černé Hory a České republiky, policisté je obvinili ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a dalších trestných činů. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení. Při domovních prohlídkách v Praze, východních a středních Čechách zajistili policisté u skupiny kromě účetnictví několika společností také dvě nelegálně držené zbraně a drogy.

„Organizátorem této trestné činnosti měl být občan České republiky, který je v tuto chvíli ve vazební věznici,“ uvedl pro ČT mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Skupina nakupovala v posledních dvou letech od zahraničních společností paliva a dovážela je v cisternách do ČR. Z pohonných hmot ale podle Skřepka řádně neodváděla daň z přidané hodnoty tím, že do základu daně pro výpočet DPH nezahrnula spotřební daň. Navíc podle něj zadržení lidé uplatňovali fiktivní odpočet daně, za dvě čtvrtletí pak nepodali daňová přiznání.

„Takto pořízené pohonné hmoty poté skupina distribuovala prostřednictvím sjednaných prodejců konečným odběratelům za výrazně výhodnější ceny,“ uvedl mluvčí. Daně ve výši zhruba 100 milionů korun podle něj údajní pachatelé přiznali až ve chvíli, kdy společnost neměla již žádné peníze a stát neměl možnost finanční prostředky nijak vymoci.

Telefonát Romana Skřepka (zdroj: ČT24)