Hlas nespokojených: cesta od chobotnice na Mariánské náměstí

Praha – Již období volební kampaně na jaře tohoto roku přineslo české společnosti řadu občanských iniciativ, které vyzývaly ke změně politické scény. „Kroužkovací revoluce“, jež nakonec v květnových sněmovních volbách následovala, ukázala, že takové snahy občanské společnosti nejsou bezvýznamné. Naposledy zazněl hlas iniciativ typu Změň politiku nebo Vyměňte politiky včera; právě tato sdružení velkou měrou stála za demonstrací, jež se odehrála před budovou pražského magistrátu a protestovala proti koalici občanských a sociálních demokratů. Jejich hlas však vyslyšen nebyl – primátorem se stal volební lídr ODS Bohuslav Svoboda.

„Listopadová výzva tím pádem nekončí,“ reagoval ředitel občanského sdružení Změň politiku.cz Marek Jehlička v Hyde Parku ČT24. „V tuto chvíli mohu jmenovat první z úplně konkrétních požadavků, a to, aby pan Svoboda dodržel svůj slib a skutečně důsledně vyčistil magistrát včetně výborů od lidí, kteří jsou symbolem minulého vedení.“

Petice Listopadová výzva pražským zastupitelům vyjadřuje nesouhlas s nakročeným systémem řízení pražského magistrátu reprezentovaným ODS a ČSSD. Spojenectví těchto stran podle signatářů neznačí záruku, že budou prošetřeny korupční kauzy spojené s minulým vedením pražské radnice. Výzva vyjadřuje obavy z toho, že koalice je účelová a motivovaná napojením na nečisté finanční zdroje. Výzvu mj. podepsali Jiří Dědeček, Radka Denemarková, Václav Havel, Tomáš Halík, Martin Hilský, Ivan Klíma, Marta Kubišová, Jiří Pehe, Miloslav Petrusek, Jan Rejžek, Olga Sommerová, Helena Třeštíková nebo Petr Zelenka.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Občanské iniciativy můžeme chápat za jeden ze způsobů, jak veřejnost vyjadřuje svůj názor na stávající společenské a politické dění, a zároveň za prostředek, který se snaží nevyhovující situaci změnit.

Začněme od Adama: Demokracie, která chtěla postavit blob

První výraznou skupinou tohoto typu byla v posledních letech zprvu převážně studentská iniciativa Demokracie staví, která vznikla na začátku roku 2009. Podporovala realizaci projektu Národní knihovny architekta Jana Kaplického na pražské Letné a kritizovala postoj pražského magistrátu řízeného Pavlem Bémem, který stavbu razantně odmítal.

Demokracie staví také spolu s šířícím se užíváním sociálních sítí v České republice. Ty otevřely cestu nové vlně občanských aktivit, která našla na internetových komunitních serverech prostor pro rychlou a snadnou koordinaci.

Boom takových sdružení potvrdil i politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Sokol. „Je to taková vlnovka, kdy občanské iniciativy a podobná hnutí zažívají vzestup, a pak jejich významnost klesá. Teď je to deset let od tzv. televizní krize, kdy se jednalo o období, kdy tyto iniciativy zažily velký vzestup, aby pak upadly v zapomnění. Nyní zažívají období určité renesance, ale myslím si, že to nebude úplně neomezené,“ uvedl Sokol.

Marek Jehlička:

„Občanskou společnost bych nepodceňoval. Volby do Poslanecké sněmovny ukázaly, že lidé si umějí vybírat. Systém kroužkování vyřadil spoustu zprofanovaných tváří. Jsem přesvědčen o tom, že občanské iniciativy mají smysl a že hlas společnosti je hrozně důležitý proto, aby politikům ukázal, kde je nějaký mantinel a co už si lidé nenechají líbit.“

'Přemluv bábu' a 'Vyměňte politiky' jako hlavní volební vzkaz

Výrazný prostor pro realizaci nalezly občanské iniciativy v období před sněmovními volbami letos na jaře. Eskalovala tak nespokojenost voličů s končícím volebním obdobím, které mj. přineslo chabou vládní většinu 101 hlasů, pád vlády, úřednický kabinet Jana Fischera a nakonec i odložení voleb. Nespokojenost, která se projevila například v kampani „Vejce pro Paroubka v každém městě“ pak vyústila v předvolebním období.

Zřejmě nejvýraznější hlas občanské společnosti, který však přitom realizovaly známé osobnosti, a nikoli řadoví občané, byl kontroverzní klip "Přemluv bábu". V něm herci Martha Issová a Jiří Mádl vyzývali mladé voliče k účasti ve volbách a hlasování ve prospěch pravicových stran. Méně vyhraněně se pak do předvolebního klání zapojily iniciativy Koho volit.eu, Naši politici, zmiňované Změň politiku.cz a také Vyměňte politiky, jež podpořila hudebním klipem i skupina Nightwork a jejich výzvu signovali mj. Aňa Geislerová, Aneta Langerová, David Koller nebo Jiří Stránský.

Stojí za zmínku, že sdružení Vyměňte politiky se po volbách do Poslanecké sněmovny transformovalo do iniciativy Vyměnili jsme politiky, které mj. požaduje omezení poslanecké imunity, přímou volbu prezidenta nebo výměnu vedení a Rady ČT. Podporuje také nadcházející stávku odborářů 8. prosince 2010.

Politolog: Iniciativa je druh nátlakové skupiny

Není bez zajímavosti, že z politologického hlediska podobné iniciativy platí pouze za druh nátlakových skupin. „A nátlaková skupina vždy pracuje v zájmu někoho, ať už přímo, nebo nepřímo,“ dodává politolog Petr Sokol. „Část iniciativ je určitě podporována politickými stranami nebo politickými proudy, ale to není něco, co by bylo nemorální.“

V případě dnešní demonstrace to Jehlička odmítl. „Nejsme ve službách žádné politické strany a neprotestujeme proti žádné politické straně. Protestujeme proti okolnostem, za kterých koalice mezi ODS a ČSSD vznikla. To, o co se snažíme, je změna politické kultury. Nejsme v žoldu ani Strany zelených, ani TOP 09,“ zdůraznil. „Jediným zdrojem našich příjmů je grant nadace Open Society Found.“

Balanc na hraně mezi politikou a občanskou společností

Jak upozorňují politologové, občanská sdružení by se však ve svých aktivitách neměla s politickými stranami překrývat. Podle Petra Sokola k tomu však včera, kdy rozvášněný dav nespokojených vtrhnul až do prostor pražského magistrátu, došlo: „Volební výsledky se musí uznávat, jsou-li podle zákona, a musí se oddělovat to, co je rolí politických stran a občanských iniciativ. Ty mají, dejme tomu, ovlivňovat názory veřejnosti, a na druhou stranu volební proces patří politickým stranám.“

Že vypjatá situace, k níž včera při zasedání pražského zastupitelstva došlo, nebyla právě v pořádku, ostatně nepřímo připouští i jeden z organizátorů demonstrace, již zmíněný ředitel iniciativy Změň politiku.cz Marek Jehlička. „Naším cílem bylo naprosto mírumilovně, kultivovaně přijít do jednacího sálu, požádat o projev a předat zastupitelům Listopadovou výzvu,“ uvedl v Hyde Parku ČT24 a záhy dodal: „Mohu se distancovat od některých výroků, ale principiálně jsem rád, že hlas veřejnosti zazněl.“ A právě slyšitelný hlas veřejnosti je v zásadě to, co občanská sdružení naplňují.