Jakl o volbě primátora Prahy: Normální mocenský zájmový boj

Praha – Včerejší volbu pražského primátora poznamenaly bouřlivé protesty proti koalici ODS a ČSSD, které vyšachovaly vítěznou TOP 09. Jedním z těch, kteří demonstranty kritizují, je Ladislav Jakl, ředitel politického odboru prezidentské kanceláře. Podle něj byla prostě uzavřena jedna z možných legitimních koalic, které se po volbách nabízely. „Já také nejsem voličem ani jedné z těch stran. Ale říkám si, že toto uspořádání je jedno z možných, neříkám, že mně se úžasně líbí, snad by se mi líbilo úplně jiné. Ale ta mediální štvanice kolem toho a nátlakové a zastrašovací akce, s tím souhlasit nemohu,“ říká Jakl, který byl hostem Událostí, komentářů ČT24.

Podle Jakla samozřejmě připadaly v úvahu různé jiné koalice. „A já se ptám, která koalice by byla ta správná? Ta, která vynese do funkcí někdejší lidovce nebo člověka, který vede tuto kandidátku a o jehož politických názorech nevíme vůbec nic?“ spekuluje Jakl.

„Tady jde o normální mocenský zájmový boj,“ shrnuje pražské dění Jakl. Do změny mocenských poměrů bylo totiž podle něj investováno mnoho energie a peněz.

Události, komentáře o volbě pražského primátora (zdroj: ČT24)

„Jiné mocné zájmové skupiny se měly konečně dostat k moci a k pražské pokladnici,“ říká Jakl. „Mám na mysli ty pravdoláskovské havlovské skupiny spojené se stranou TOP 09.“

Budou rozhodovat nějak krásněji, čistěji, lépe?

Tato skupina se po volbách údajně nesmířila s prohrou a začala organizovat nátlakové akce. „Mě napadají dvě otázky. Jestli si někdo myslí, že průhlednější politika se dělá tím, že se rozbije okno? A jestli si někdo myslí, že když na někoho budu křičet, řvát, nadávat mu, pískat, vyhrožovat, jestli ten zvolený zastupitel bude najednou rozhodovat nějak krásněji, čistěji, lépe?“ ptá se Jakl.

Na to mu ovšem nepřímo odpověděl další host Událostí, komentářů, šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery. „Myslím, že pan primátor Svoboda, když říká, že chce dělat průhlednou politiku, tak svým způsobem mu to může pomoci, protože to může vytvořit další tlak na to, aby se radnice chovala lépe,“ myslí si Tabery.