Dvojnásobný vrah dostal v obnoveném procesu doživotí

České Budějovice - Za vraždu dvou žen dnes českobudějovický krajský soud uložil Jaroslavu Steinbauerovi doživotní trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Osmatřicetiletý muž byl za vraždy už v minulosti odsouzen souhrnným trestem na 15 let vězení. V obnoveném řízení dnes soud trest zpřísnil, protože se muž trestného činu dopustil opětovně. Dříve soud řešil vraždy jednotlivě. Steinabuer se proti dnešnímu nepravomocnému verdiktu odvolal. Ke svým činům se nikdy nepřiznal, usvědčen byl pomocí DNA.

Senát krajského soudu v Českých Budějovicích shledal tři důvody, které jsou nutné k udělení doživotí. „Tento čin spadá do katalogu (trestných činů), za něž lze takový trest udělit. Dalším důvodem je stupeň nebezpečnosti obžalovaného, který je mimořádně vysoký. A za třetí - šance na resocializaci pana Steinbauera je podle znalců extrémně nepříznivá,“ řekl předseda senátu Ondřej Vítů.

První oběť, čtyřiadvacetiletou ženu, zabil Steinbauer podle obžaloby v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. Zřejmě ji uškrtil páskem od kabelky a ukradl jí mobilní telefon, který později prodal v zastavárně. V roce 2004 podle soudu zavraždil šestnáctiletou studentku. K uškrcení použil připravenou textilní pásku. Dívčino tělo nalezl po třech dnech rybář na břehu řeky Malše. S oběma svými oběťmi se dnes osmatřicetiletý muž předtím dobře znal.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Kvůli vyšetřování první vraždy byl Steinbauer nejprve ve vazbě od března 2003 do konce září téhož roku, kdy byl zproštěn viny. „A potom mu stačilo vlastně jen půl rok na svobodě k tomu, aby se dopustil stejného činu znova,“ uvedl Vítů. Při následném prošetřování případu z roku 2004 se objevily souvislosti s vraždou dívky v roce 2003 a krajský soud v Českých Budějovicích Steinbauera v prosinci 2007 odsoudil na doživotí.

Oběti svého vraha znaly a důvěřovaly mu

Vrchní soud pak v únoru následujícího roku zrušil trest především proto, že se nepodařilo prokázat zištný motiv činu. Steinbauer zřejmě nevraždil pro peníze. Spíše se nedokázal vypořádat s tím, jak se vyvíjejí jeho vztahy s oběma ženami. K činům ho vedla také touha ovládat a ponižovat. Obě dívky vrahovi zřejmě důvěřovaly. Škrtil je zezadu. Bez přitěžujícího zištného motivu nebylo možné podle vrchního soudu uložit delší než patnáctiletý trest.

Přesný motiv usmrcení dvou žen nedokázali soudní znalci v oboru psychologie stoprocentně určit. Ale nejpravděpodobnější se prý zdá, že Steinbauer zabíjel kvůli tomu, aby snížil napětí mezi sebou a obětí. „Když to řekneme zjednodušeně, pachatel postupuje při standardní partnerské situaci nepřiměřeně. To co by si šlo vyjasnit nepříjemným rozhovorem, řeší činem s fatálními následky,“ řekl Vítů. Steinabuer byl navíc už v roce 2002 odsouzen k deseti měsícům za krádeží poškozování cizích věcí a porušování domovní svobody.

Doživotní tresty udělené soudy za posledních pět let

2006

  • Miroslav Širůček (26) dostal za trojnásobnou vraždu v Tučapech doživotí.
  • Doživotí dostal i tzv. lesní vrah Viktor Kalivoda (28), který zastřelil manželský pár na Brněnsku a podnikatele na Kladensku. Letos v září spáchal Kalivoda ve vězení sebevraždu.

2008

2009

2010

  • Za vraždu prostitutky a pokus o vraždu muže a loupež má jít Uzbek Sohibek Juldašbajev na doživotí do vězení. Rozsudek není pravomocný.
  • Jiří Motl ubil spolu s Vladimírem Brandejsem v anglickém Boltonu svého zaměstnavatele. Doživotní trest si Motl odpykává v Česku.
  • V obnoveném procesu dostal Jaroslav Steinbauer za vraždy dvou žen doživotí.
Sbírka zákonů ČR
Zdroj: ČT24