Listopadové dopravní nehody nepřežilo 81 lidí, o 22 více než vloni

Praha - Na českých silnicích zahynulo minulý měsíc 81 lidí, což je o 22 více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z policejních statistik. Od počátku letošního roku si tak nehody vyžádaly už životy celkem 702 lidí. Ministerstvo dopravy si přitom před časem dalo za cíl snížit počty mrtvých za rok na 650. V říjnu při haváriích zemřelo 78 lidí, v září bylo smrtelných nehod o jednu méně. Pouze dva dny z celého uplynulého měsíce se na silnicích obešly bez obětí na životech. Mezi nejčastější příčiny nehod patří nesprávný způsob jízdy.

Nejtragičtějším dnem uplynulého měsíce se stal 4. listopad, kdy na silnicích zahynulo devět lidí, špatná byla situace také v pondělí 22. listopadu, tehdy zemřelo šest lidí. Policisté zaznamenali čtyři dny, které si vyžádaly po pěti obětech, byly to dvě soboty a dvě neděle.

Pondělní sněhová kalamita si na silnicích vyžádala životy čtyř lidí. Už v noci na pondělí srazilo a zabilo auto chodce na silničním tahu Břeclav-Hodonín. Tragédie se odehrála ráno na železničním přejezdu u Stoda na Plzeňsku, kde se střetl osobní vůz s vlakem. Nehodu nepřežil řidič, se zraněními vyvázla jeho devítiletá spolucestující. Na Pelhřimovsku se vpodvečer na kluzké silnici zabil třiačtyřicetiletý řidič, další člověk se těžce zranil. Jízdu na namrzlé vozovce nezvládl ani motorista v Dobroticích. Seniorce uklízející sníh na chodníku způsobil zranění neslučitelná se životem.

Nejčastějšími příčinami nehod je zpravidla nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. Také v listopadu byla řada nehod způsobena pod vlivem alkoholu, nejvíce jich policie zaznamenala v sobotu 20. listopadu, kdy havarovalo 21 opilých řidičů.

Oběti listopadových dopravních nehod
Zdroj: Policejní prezidium ČR/ČTK
Vydáno pod