Do lékáren jde domácí test na virus HIV

Praha - Na českém trhu se tento týden objeví domácí test na zjištění viru HIV. Stát bude 450 až 500 korun a z malé kapky krve zjistí s téměř stoprocentní spolehlivostí, zda má testovaný člověk virus způsobující nevyléčitelnou nemoc AIDS. U příležitosti dnešního Světového dne boje proti AIDS novinku představili lékaři, upozornili však, že virus je zjistitelný až po dvou měsících od nakažení, dříve jej test neodhalí. V ČR se v současnosti eviduje 1493 nakažených virem HIV. Veškeré informace najdou zájemci na internetových stránkách Aidstest.

„Je lepší vědět, jak na tom jsme, než onemocnět AIDS, a navíc ohrozit své okolí,“ podpořil domácí test sexuolog Radim Uzel. Test odhalí, zda jsou v krvi obsažené protilátky proti HIV. Pokud ano, je jedinec s 99,97procentní pravděpodobností HIV pozitivní a na testu se ukážou dva puntíky. Definitivně však může určit diagnózu jen lékař po sérii testů. Testování u lékaře totiž zjišťuje v krvi přítomnost samotného viru, a to trvá několik dní až týdnů. Domácí test je podle odborníků potvrzen stovkami studií a 11 miliony otestovanými dobrovolníky po celém světě. Testovací sada byla schválena pro prodej ve 45 zemích světa včetně České republiky.

V rámci Světového dne boje proti AIDS se koná po celé republice řada akcí. V centru Prahy, Brna, Plzně, Hradce Králové a Olomouce rozdávali dobrovolníci z organizace Lékaři bez hranic kondomy. Chtěli tak upozornit veřejnost na stále vzrůstající počet HIV pozitivních lidí. Do rozdávání prezervativů se zapojili například i herec Vojta Dyk nebo filmařka Linda Jablonská. Sdružení Rozkoš bez rizika zaměřené na prevenci a léčbu sexuálně přenosných chorob u lidí s rizikovým chováním zase nabídlo možnost nechat se zdarma otestovat.

Domácí test na HIV
Zdroj: ČT24/www.aidstest.cz
Vydáno pod