Spolužákovi zachránil život a vyhrál Dětský čin roku

Praha - Cena za Dětský čin roku míří tento rok do Kolína. Za záchranu života spolužáka, který se vážně zranil při výletě na kole, ji dnes obdržel čtrnáctiletý Ondřej Severa. Ocenění si převzal na Staroměstské radnici v Praze z rukou zástupců stejnojmenného pořádajícího nadačního fondu. V několika kategoriích bylo oceněno dalších sedm dětí za pomoc svým vrstevníkům, dospělým, ale i přírodě. Do šestého ročníku soutěže se zapojilo přes 8000 žáků základních a nižších ročníků středních škol. Příběh o svém dobrém skutku nebo o činu svého kamaráda poslalo do soutěže 657 dětí. Z nich pak v každé kategorii vybrala odborná porota pět nejlepších, o nichž mohla na internetu hlasovat veřejnost. Vítězové dostali věcné ceny, jejich škola pak šek v hodnotě 10 tisíc korun, za které může nakoupit školní pomůcky.

Ondřej pomohl kamarádu Jakubovi, s nímž si vyjel na kole na projížďku. Při sjíždění kopce Jakub z kola upadl a poranil si hlavu. Ondra ale nezpanikařil, ihned zavolal záchrannou službu a poskytl příteli první pomoc. „Nepovažuji se za hrdinu. Myslím, že by se tak zachoval každý, a někdo by to třeba udělal i lépe,“ řekl Ondřej, který navštěvuje devátou třídu základní školy Mnichovická v Kolíně. Návod, jak správně postupovat při ošetření zraněného, si prý vítěz kategorie Záchrana lidského života osvojil na školních zdravotnických kursech.

V kategorii Pomoc jiným lidem zvítězila Alena Mochťáková z Gymnázia Břeclav. Porota ocenila její dobrovolnickou práci v centru sociálních služeb zaměřeném na pomoc romským dětem, kde učí základy angličtiny a doučuje i další školní předměty. „Chtěla jsem pomoci romským dětem. Já sama jsem prožila úžasné dětství a takto jsem ho chtěla alespoň částečně dopřát i jiným. Není to ale jednoduchá práce,“ svěřila se čtrnáctiletá gymnazistka.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V kategorii Pomoc v rodině získal nejvíc hlasů příběh čtrnáctileté Markéty Dardové ze základní školy Slavkov. V něm popsala, s jakou péčí se stará o nemohoucí babičku. Ocenění dostal i patnáctiletý Adam Bečvář z trutnovské základní školy V Domcích, a to za pomoc starší paní v její samotě. Obstarával jí nákupy, navštěvoval ji v nemocnici, ale především jí dělal společnost. Oblíbenou kategorií soutěže je Pomoc přírodě,kde zvítězila čtrnáctiletá Veronika Bayerová z 1. základní školy v Rakovníku. Ocenění získala za dojemný a poutavý popis záchrany svého kocoura.

Dospělý čin roku pro děti získali vedoucí souboru Notičky z Řevnic

Ceny se dále udělovaly i v kategoriích Dobrý nápad a Pomoc na netu. Porota dále udělila i zvláštní cenu Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek. Mimořádnou cenu Dospělý čin roku pro děti získali vedoucí dětského lidového souboru Notičky z Řevnic.

Ondřej Severa
Zdroj: ČT24